Rólam írták

A publikációk idézettségét is tartalmazó teljes lista az MTMT honlapján IDE KATTINTVA olvasható. (A jobb oldali legördülő menüben a TELJES megjelenítés választásával érhető el az összes információ.)

Ürmös Péter: Vasné dr. Tóth Kornélia a Walter von Zur Westen-érem idei kitüntetettje, Kisgrafika, 2024/2., 3.

A Deutsche Ex libris Gesellschaft (DEG, Német Ex libris Egyesület) 2024. április 25–28. között rendezte idei éves ülését, melyet rendszeresen nemzetközi találkozóval, ex libris kiállításokkal, kisgrafikai cserékkel és díjátadókkal kötnek össze. Az eseményre idén ellátogatott körünkből Vasné dr. Tóth Kornélia, aki több éve tagja a DEG-nek. Kornélia beszámolója szerint a többnapos program keretében az éves taggyűlés, a nemzetközi szintű találkozó, cserelehetőség mellett négy kiállítást is megtekinthettek a jelenlévők. A konferencia első két napjának helyszínén, Neustadt an der Orlában az Augustinersaalban a DEG éves ülésére meghirdetett versenypályázat (Wettbewerb Exlibris-Künstler und Exlibris-Eigner) munkáiból a legjobbakat tekinthették meg az érdeklődők. A versenypályázaton több magyar mű is látható volt, többek között Havasi Tamás ex librise Vasné dr. Tóth Kornélia rendelésére, mely kifejezetten erre a pályázatra készült, és helyszínében a Burgk-kastélyt jeleníti meg.
A konferencia 3. napján délelőtt került sor a Német Ex libris Egyesület éves taggyűlésére, majd délután a Schloß Burgkban folytatódtak az események. A Burgk-kastélymúzeum az ex libris művészet legfontosabb európai központjává vált az utóbbi években, saját gyűjteménye mellett 2023-tól itt őrzik a Német Ex libris Társaság archívumát, és a Frederikshavn Kunstmuseumból ide szállították a kb. 100.000 lapot számláló dán ex libris anyagot is. A DEG éves konferenciája alkalmából a Schloß Burgkban öt évszázad várakat bemutató ex libriseiből volt látható reprezentatív kiállítás, emellett még Wolfgang Schwarzentrub festményeit és grafikáit tekinthették meg a résztvevők. Április 27-én az esti órákban a kastélyban rendezték meg a Német Ex libris Egyesület díjátadó ünnepségét, melyen a hagyomány szerint a grafikusok műveinek díjazása mellett sor került az egyesület egykori, majd tiszteletbeli elnökéről elnevezett Walter von Zur Westen-érem átadására. Ezt a Német Ex libris Egyesület adományozza az ex libris eszme nemzetközi terjesztése kapcsán végzett kiemelkedő tevékenységért évente egy olyan ember számára, aki az ex libris kutatása és szakirodalmi bemutatása, egyéb módon való széles körű népszerűsítése terén kiemelkedő teljesítményt mutat fel. Az ex libris műfaj vonatkozásában ez a napjainkban adható legrangosabb kitüntetés nemzetközi szinten, melyet 1988 óta eddig 21 alkalommal nyújtottak át. Elsőként, 1988-ban a dán gyűjtő, szervező, szakíró Klaus Rödel vehette át a Walter von Zur Westen-medált. A kitüntetés nemzetköziségét mutatja, hogy azóta a német díjazottak (Dr. Gerhard Kreyenberg, Hermann Huffert, Dr. Henry Tauber, Dr. Elke Schutt-Kehm, Herbert Schwarz, Dr. Gernot Blum, Claus Wittal, Heinz Decker, Klaus Thoms, Birgit Göbel-Stiegler M. A., Ulrike Ladnar) mellett francia, osztrák, lengyel személyek is elnyerték, köztük a francia Germaine Meyer-Noirel, a lengyel Wojciech Jakubowski és Krzysztof Marek Bąk, az osztrák Dr. Ottmar Premstaller és Dr. Karl F. Stock. Volt rá példa, hogy egyesület (pl. a svájci és a japán ex libris társaság) vagy intézmény (például a németországi Schloss Burgk) kapta meg a díjat, és előfordult, hogy több éven át nem nyerte el senki ezt a rangos elismerést (https://degtest.exlibris-gesellschaft.de/ehrung/).
Magyarország még nem szerepelt a díjazottak között, ezért különösen nagy öröm és megtiszteltetés, hogy az idén Vasné dr. Tóth Kornélia, a Kisgrafika Barátok Köre elnökségi tagja, 12 éven át a Kisgrafika folyóirat szerkesztője, művelődéstörténész, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos kutatója, exlibrisológus nemzetközi szinten is kiemelkedő ex libris szakírói tevékenységéért, hazai és nemzetközi kutatásaiért – számos, a témában írt könyvéért, doktori értekezéséért, az eddigi 450 körüli cikkéért, melyek megjelentek hazai és nemzetközi ex libris folyóiratokban – elnyerte ezt a rangos elismerést. Kornélia a német és az osztrák ex libris egyesület tagjaként külföldön is elismert szaktekintéllyé vált, sokan az ex libris egyik fontos nemzetközi nagyköveteként tartják számon. Gyűjtői tevékenysége is jelentős, több mint 130 nevére szóló ex librisszel, és sokezres gyűjteménnyel rendelkezik. Publikációi mellett hazánkban és külföldön a témában tartott előadásai, az általa szervezett és nyitott ex libris kiállítások, az Országos Széchényi Könyvtár 2023-tól induló Könyvjegytár elnevezésű online tartalomszolgáltatása (https://konyvjegytar.oszk.hu/) is fémjelzik a téma iránti elhivatottságát. Részletes szakmai életrajza és publikációs listája elérhető saját honlapján (http://www.vtkornelia.extra.hu/publikacios_lista.html) és a Magyar Tudományos Művek Tárában (https://m2.mtmt.hu/gui2/).
Kornélia a rendezvény kapcsán a Schloß Burgk múzeum részére ajándékozta eddig megjelent ex libris témájú könyveinek teljes sorozatát, és a nevére készült ex librisekből is számos grafikát. Gratulálunk Kornéliának a nemzetközi kitüntetéshez, és további sok sikert kívánunk az ex libris terén végzett munkásságához!

V. Hatvani Kisgrafikai Biennálé, az Országos Széchényi Könyvtár honlapja, 2024. 05. 14., https://www.oszk.hu/hirek/v-hatvani-kisgrafikai-biennale_240511

Különleges díjat kapott munkatársunk, az Országos Széchényi Könyvtár honlapja, 2024. 05. 10., https://oszk.hu/hirek/kulonleges-dijat-kapott-munkatarsunk_240423

Az OSZK ex librisekkel foglalkozó tudományos kutatója, Vasné dr. Tóth Kornélia nemzetközi díjjal tért haza Németországból.
Munkatársunk a német ex libris egyesület tagjaként részt vett a Deutsche Ex libris Gesellschaft (Német Ex libris Egyesület) 2024. április 25–28. között rendezett idei éves nemzetközi találkozóján. Itt került sor a német egyesület egykori elnökéről elnevezett Walter von Zur Westen-érem átadására, amelyet a Német Ex libris Egyesület adományoz az ex libris eszme nemzetközi terjesztése kapcsán végzett kiemelkedő tevékenységért évente egy olyan ember számára, aki az ex libris kutatása és szakirodalmi bemutatása terén hosszabb időn át kiemelkedő teljesítményt mutat fel.
Magyarország még nem szerepelt a díjazottak között, ezért nagy megtiszteltetés, hogy az idén munkatársunkat jutalmazták e rangos díjjal. Az indoklásban hangsúlyozták az OSZK tudományos kutatójaként, exlibrisológusként végzett ex libris szakírói tevékenységét, hazai és nemzetközi kutatásait, a témában írt könyveit és cikkeit, doktori értekezését és a Kisgrafika folyóirat szerkesztőjeként 12 éven át folytatott munkáját.
Vasné dr. Tóth Kornélia az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar–történelem szakán diplomázott, amelyet PhD-képzés követett az ELTE Történettudományi Doktori Iskolában művelődéstörténet szakirányon. Az OSZK Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtára tudományos munkatársaként 2008 óta foglalkozik ex librisekkel. Kutatási eredményeit eddig számos cikkben, tanulmányban, könyvben és katalógusban mutatta be.
Tudományos igénnyel dolgozza fel a nemzeti könyvtár ex libris állományát, amire alapozva indult el 2023-ban a Könyvjegytár című online tartalomszolgáltatás.
Gratulálunk a rangos nemzetközi elismeréshez!
Kapcsolódó tartalom: Beszámoló az eseményről a Német Ex libris Egyesület honlapján

Az OSZK ex librisekkel foglalkozó tudományos munkatársa, Vasné dr. Tóth Kornélia..., OSZK Hírmondó, 19. hét (2024. 05. 10., A Főigazgatói Kabinet Hírmondója)

Az OSZK ex librisekkel foglalkozó tudományos munkatársa, Vasné dr. Tóth Kornélia kiemelkedő nemzetközi díjjal tért haza Németországból.
Munkatársunk a német ex libris egyesület tagjaként részt vett a Deutsche Ex libris Gesellschaft (Német Ex libris Egyesület) 2024. április 25–28. között rendezett idei éves nemzetközi találkozóján. Itt került sor a német egyesület egykori elnökéről elnevezett Walter von Zur Westen-érem átadására, amelyet a Német Ex libris Egyesület adományoz az ex libris eszme nemzetközi terjesztése kapcsán végzett kiemelkedő tevékenységért évente egy olyan ember számára, aki az ex libris kutatása és szakirodalmi bemutatása terén hosszabb időn át kiemelkedő teljesítményt mutat fel.
Magyarország még nem szerepelt a díjazottak között, ezért nagy megtiszteltetés, hogy az idén munkatársunkat jutalmazták e rangos díjjal. Az indoklásban hangsúlyozták az OSZK tudományos kutatójaként, exlibrisológusként végzett ex libris szakírói tevékenységét, hazai és nemzetközi kutatásait, a témában írt könyveit és cikkeit, doktori értekezését, és a Kisgrafika folyóirat szerkesztőjeként 12 éven át folytatott munkáját. [...]
Gratulálunk a rangos nemzetközi elismeréshez!

Büsing, Anne: Konferenzbericht von der Jahrestagung der DEG in Neustadt an der Orla und Schloss Burgk, a Deutsche Exlibris Gesellschaft (Német Ex libris Egyesület) honlapja, 2024. 05. 06., https://exlibris-deg.de/2024/05/06/bericht-von-der-deg-jahreskonferenz-2024-in-neustadt-orla/; FISAE Newsletter 380. (2024. 05. 09.), 6–16. https://www.exlibris-austria.at/08_fisae.html

Polenz, Anke: Jahrestagung 2024 in Neustadt/Orla, DEGNEWS, Mai 2024., 1. – a mellékletben: Die Rede zur Verleihung der Walter von Zur Westen-Medaille an Kornelia Vasné Toth

Büsing, Anne: Konferenzbericht von der Jahrestagung der DEG in Neustadt an der Orla und Schloss Burgk, a Deutsche Exlibris Gesellschaft (Német Ex libris Egyesület) honlapja, 2024. 05. 06., https://exlibris-deg.de/2024/05/06/bericht-von-der-deg-jahreskonferenz-2024-in-neustadt-orla/

[…] Mit der Führung durch das Schloss und Besichtigung der Exlibrisausstellung „Mindestalter 500 Jahre – Burgen im Exlibris“, die wiederum ein Zeichen des Reichtums und der Vitalität der Burgker Sammlung setzte, strebte die Tagung ihrem Höhepunkt zu. In dem Ambiente der barock ausgestalteten Schlosskapelle und nach einer festlichen Einführung durch Frau Schemmrich gab der Präsident Dr. Tauber die Verleihung der Walter-von-Zur Westen-Medaille 2024 an Frau Dr. Kornélia Vasné-Tóth wegen ihrer Verdienste um das Exlibris in ihrem Heimatland Ungarn bekannt. Danach erfolgten die Preisverleihungen an die KünstlerInnen des Exlibriswettbewerbs […]

Tauber, Henry, Dr.: Verleihung der Walter-von-Zur-Westen-Medaille an Kornélia Vasné Tóth, Laudatio Walter-von-Zur-Westen-Medaille 2024 in Neustadt an der Orla, a Deutsche Exlibris Gesellschaft (Német Ex libris Egyesület) honlapja, 2024. 05. 06., https://exlibris-deg.de/2024/05/06/verleihung-der-walter-von-zur-westen-medaille-an-kornelia-vasne-toth/ – A Deutsche Ex libris Gesellschaft (DEG, Német Ex libris Egyesület) 2024. április 25–28. között rendezte idei éves ülését és nemzetközi konferenciáját, melyen Walter von Zur Westen-éremben részesültem. Ezt a Német Ex libris Egyesület adományozza az ex libris eszme nemzetközi terjesztése kapcsán végzett kiemelkedő tevékenységért évente egy olyan ember számára, aki az ex libris kutatása és szakirodalmi bemutatása, egyéb módon való széles körű népszerűsítése terén hosszabb időn át kiemelkedő teljesítményt mutat fel. Az ex libris műfaj vonatkozásában ez a napjainkban adható legrangosabb kitüntetés nemzetközi szinten, melyet 1988 óta eddig 21 alkalommal nyújtottak át. Hazánkból én kaptam meg elsőként ezt a díjat (https://degtest.exlibris-gesellschaft.de/ehrung/). A német egyesület elnöke, Henry Tauber tartotta a laudációt:

Nach der Ernennung zum Ehrenpräsidenten und der Ernennung zum Ehrenmitglied ist die Walter-von-Zur-Westen-Medaille die höchste Auszeichnung, die die DEG zu vergeben hat.
Laut den Vergaberichtlinien, die der Stifter der Medaille, unser am 1. Januar dieses Jahres verstorbener Ehrenpräsident Paul G. Becker formuliert hat, ist die Medaille „bestimmt für die Auszeichnung besonderer Verdienste um die Verbreitung des Exlibris-Gedankens und die Förderung der Exlibris-Kunst sowie für herausragende Leistungen auf dem Gebiet der Exlibris-Forschung und der Exlibris-Literatur. Sinn und Zweck der Stiftung ist es, für diesen Bereich eine international wertige Ehrung mit hohem Anspruch und entsprechender Reputation zu schaffen. Mit der Benennung der Medaille nach dem langjährigen Vorsitzenden des Deutschen Exlibris-Vereins, dem überragenden Fachautor und großen Sammler Walter von Zur Westen, soll sowohl die Erinnerung an die bedeutendste Persönlichkeit in der jetzt über 130-jährigen Geschichte der Gesellschaft gefestigt als auch das angestrebte Niveau für die Vergabe-Kriterien verdeutlicht werden. Als Jury für die Vergabe der Medaille fungiert der Vorstand der DEG.“
Und der Vorstand der DEG hat entschieden, die Walter-von-Zur-Westen-Medaille 2024 zum ersten Mal nach Ungarn zu vergeben, an eine Linguistin, Kulturhistorikerin, Bibliothekarin und Buchautorin, an die ungarische Wissenschaftlerin Kornélia Vasné Tóth.
Die 1994 ihr Studium an der Eötvös-Loránd-Universität in Budapest, das ist die größte und eine der ältesten Universitäten in Ungarn, die ihr Studium dort mit einem Abschluss in Ungarisch und Geschichte absolvierte. Danach arbeitete sie 10 Jahre lang als Gymnasiallehrerin, war von 2010 bis 2013 Doktorandin und promovierte 2014 im Fach Kulturgeschichte mit einer Arbeit über Exlibris. Das ist unbedingt bemerkenswert, denn es gibt – global gesehen – überhaupt nur sehr wenige Doktorarbeiten, die Exlibris als Thema haben.
Seit 2008 ist sie Bibliothekarin und wissenschaftliche Mitarbeiterin an der Plakat- und Kleindrucksammlung der Széchényi-Nationalbibliothek in Budapest. Ihr Forschungsschwerpunkt ist das Exlibris des 20. und 21. Jahrhunderts.
Sie ist Mitglied einer Reihe einschlägiger Gesellschaften und Institutionen, etwa im KBK, das ist ein Freundeskreis der Kleingrafik, im Grunde die ungarische Exlibris-Gesellschaft, dort ist sie seit 2011 im Vorstand, als Redakteurin der Zeitschrift Kisgrafika, seit 2019 alleinige Redakteurin bzw. Herausgeberin. Seit 2016 ist sie Mitglied der Ungarischen Akademie der Wissenschaften – Institut für Philosophie und Geschichte. Und seit 2018 im Arbeitsausschuss für Buchgeschichte des Komitees für Kulturgeschichte der Ungarischen Akademie der Wissenschaften. Und – auch seit 2018 – Mitglied der Deutschen Exlibris-Gesellschaft.
Während ihrer wissenschaftlichen Laufbahn hat Kornélia Vasné Tóth eine ganze Anzahl von Ausstellungen organisiert und präsentiert, insbesondere von Exlibris und anderen Kleingrafiken. Und sie hat mehr als 20 Monografien geschrieben, darunter ihre Hauptwerke „Exlibris und Bildkultur – Moderne ungarische Exlibris", und „Berühmte Exlibris-Sammler unserer Vergangenheit“ (Lexikon), oder auch grundlegende Werkverzeichnisse, z. B. das von László Lázár Nagy. Hinzu kommen mehr als 400 Artikel und Studien, die in einschlägigen Fachzeitschriften und wissenschaftlichen Schriftreihen veröffentlicht worden sind.
Bei so viel in Bezug auf Exlibris und andere Kleingrafik gebündelter Energie darf man wohl damit rechnen, dass diesen Arbeiten weitere fachbezogene Werke folgen werden.
Nicht zuletzt ist sie auch selbst eine Exlibris-Sammlerin, die zudem Aufträge an Künstler und Künstlerinnen erteilt; die Anzahl an Bücherzeichen auf ihren eigenen Namen beläuft sich inzwischen bereits auf rund 130.
Liebe Kornélia, ich freue mich, Dir nun die Walter-von-Zur-Westen-Medaille zu überreichen, graviert von dem unvergessenen Oswin Volkamer, zusammen mit der von Krzysztof Marek Bąk gestalteten Urkunde.
Ganz herzlichen Glückwunsch!

Rudas, Bartolomej: Změna v redakci mad'arského spolkového časopisu Kisgrafika, Knižni značka, 2024/1., 28. – A Kisgrafika folyóiratban 2011-től 2022 végéig végzett szerkesztői tevékenységemről.

Na konci roku 2022 došlo ke změně ledaktorů mad'arského spolkového časopisu Kisgrafika. Dr. Kornélia Vasné Tóthová se ze zdravotnich a rodinných důvodů vzdala postu redaktorky časopisu. Členkou redakce se stala v roce 2011. Od roku 2019 byla jedinou redakorkou čásopisu. Vždy se snažila dřet úroveň časopisu na Vysoké úrovni. Do časopisu bude i nadále přispívat svými články.

Rudas, Bartolomej: Časopisy. Kisgrafika 2023/2, Mad'arsko, Knižni značka, 2024/1., 29.

Klimo György ex librisei, Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztályának blogja, 2024. 04. 17., https://tgyoblog.lib.pte.hu/klimo-gyorgy-ex-librisei/

Az Országos Széchényi Könyvtár blogján megjelent Vasné dr. Tóth Kornélia: A könyvtáralapító Klimo György ex librisei a PTE Egyetemi Könyvtár gyűjteményében című írása. A cikkben olvashatunk az ex librisekről és azok használatáról általában, kapunk egy kis áttekintést a Klimo Könyvtár ex libriseiről, majd Klimo György ötféle ex librisének részletes és szakszerű bemutatását követhetjük végig az egyházi heraldika jegyében. A cikk külön értéke, hogy egy-egy hordozókötettel is szemlélteti az adott könyvjegy használatát. A szerző 2024 áprilisában kutatott nálunk. Vasné dr. Tóth Kornélia tudományos kutató, exlibrisológus, 2008-tól az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa. Az ex librisek témájából doktorált, számos könyvet, több száz cikket írt a tulajdonosjegyek vonatkozásában. Az írás méltó módon kapcsolódik a Klimo Könyvtár alapításának 250. évfordulójához, amelyet a szerző jóváhagyásával az alábbi linken teszünk elérhetővé: Vasné dr. Tóth Kornélia: A könyvtáralapító Klimo György ex librisei a PTE Egyetemi Könyvtár gyűjteményében. A Pécsi Püspöki Könyvtár alapításának 250. évfordulója, OSZK blog, 2024. 04. 16.

Klimo György püspök ex librisei, A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár Facebook-oldala, 2024. 04. 16. – A könyvtáralapító Klimo György ex librisei a PTE Egyetemi Könyvtár gyűjteményében. A Pécsi Püspöki Könyvtár alapításának 250. évfordulója (OSZK blog, 2024. 04. 16.) című cikkem beharangozója és közlése, https://www.facebook.com/profile.php?id=100077019975132

Kollégáink részvételével zajlott a Klimo-emléktábla-avatás Pécsett, OSZK honlap, 2024. 04. 15., https://oszk.hu/hirek/kollegaink-reszvetelevel-zajlott-klimo-emlektabla-avatas-pecsett_240411

Rödel, Klaus: Österreichische Exlibris Gesellschaft – Mitteilungen – 1/2024 – Neue Folge 79. Jahrgang, FISAE Newsletter, 370. (2024. 04. 06.), 4–10. (német, angol és francia nyelven) – utalás az István Lustig, der Hauptauftraggeber der Grafiken von Endre Vadász (in: Mitteilungen der Österreichischen Exlibris-Gesellschaft, 1/2024, 9–12.) című német nyelvű cikkemre. https://www.exlibris-austria.at/08_fisae.html

Das erste Heft der Mitteilungen 2024 enthält eine Reihe interessanter Artikel und beginnt mit einem Rückblick auf 2023. Richard Wagner gesehen von österreichischen Exlibris Künstlern, den dänischen Künstler Knud Kristian Hegelund Schneller, Istvan Lustig als Hauptauftraggeber der Grafikenvon Endre Vadász, Dr. Kornélia Vasné Toth, eine Laudatio zum 80. Geburtstag von HR Dr. Tillfried Cernajsek sowie verschiedene Informationen über Publikationen und Ausstellungen.
Im Rückblick auf 2023 beschreibt der (damalige) Vorsitzende Tillfried Cernajsek die Situation der Gesellschaft und betont, wie wichtig es ist, trotz aller Unruhen der Welt, das Geschehen auf dem Gebiet des Exlibris zu bewahren und zu fördern. Er dankt allen, die dazu beigetragen haben, so viele Aktivitäten zu schaffen und bedankt sich auch für die Aufmerksamkeiten in Bezug auf seinen 80sten Geburtstag.
Andreas Raub leistet mit einem hervorragenden Artikel mit dem Thema ”Richard Wagner gesehen von österreichischen Exlibris Künstlern”einen Beitrag, der für viele Freunde des Exlibris einfach ein Genuss ist.
In dem Artikel von Michael Gryksa unter dem Titel ”Wer sammelt Gebrauchsexlibris”wird über einen dänischen Künstler und dessen Exlibris berichtetund die ungarische Bibliothekarin und wissenschaftliche Mitarbeiterin Dr. Kornélia Vasné Tóth berichtet über die Bedeutung von István Lustig als Hauptauftraggeber der Grafiken von Endre Vadász. Sie selbst wird porträtiert durh einen Artikel von Klaus Rödel aus dem FISEA Newsletter.
Es folgen Personalia, Ehrungen, Jubiläen, Zeitschriften, Ausstellungen, Tagungen und Termine.

Rödel, Klaus: Vorstellung: Dr. Kornélia Vasné Tóth, Mitteilungen der Österreichischen Exlibris-Gesellschaft, 1/2024, 12–14. (utánközlés a FISAE Newsletter 2023. évi 330. számából)

Dr. Juhász István: Emlékezés egy jóbarátra, Kisgrafika, 2024/1., 4–7. (műveimre utalás a 7. oldalon)

Magyar vonatkozások a FISAE Newsletterben, Kisgrafika, 2024/1., 25.

Rödel, Klaus: DEG Magazin 2023, FISAE Newsletter, 337. (2023. 12. 14.), 5–12. (a Hermina Horváth, einer Botschafterin der Kleingrafik, zum 70. Geburtstag című cikkem említve a 8. oldalon)

Rödel, Klaus: Dr. Kornélia Vasné Tóth, FISAE Newsletter, 330. (2023. 11. 23.), 1–3., 16–23. /Klaus Rödel dán ex libris szakíró, az Ex libris Egyesületek Nemzetközi Szövetsége (FISAE) hírlevelében a portrém mellett négy nyelven közöl szakmai életrajzot rólam (16-23. oldal), és szakírói tevékenységem mellett gyűjtőként is bemutat 13, a nevemre készített ex librisszel./

Kornélia Vasné Tóth ist eine der wenigen, die eine Doktorabhandlung über das Exlibris geschrieben haben, und in ihrem Beruf als Bibliothekarin an der Nationalbibliothek in Budapest sich täglich mit dem Exlibris befasst und es auch sammelt. Wir stellen sie hier vor. [...]
Kornélia Vasné Tóth wurde 1971 geboren und ist eine Linguistin, Kulturhistorikerin, Bibliothekarin, Buchautorin und wissenschaftliche Forscherin. 1994 schloss sie ihr Studium an der Fakultät für Geisteswissenschaften an der ELTE mit einem Abschluss in Ungarisch und Geschichte ab. 10 Jahren lang arbeitete als Gymnasiallehrerin.
Von 2010 bis 2013 war sie Doktorand an der Doctoral School of History der Philosophischen Fakultät der ELTE und promovierte 2014 im Fach Kulturgeschichte. Ihre Doktorabhandlung ist über das Exlibris.
Seit Herbst 2008 ist sie Bibliothekarin und wissenschaftliche Mitarbeiterin der Plakat- und Klein-drucksammlung der Széchényi-Nationalbibliothek. Ihr Forschungsschwerpunkt ist die Welt des Exlibris des 20. und 21. Jahrhunderts.
Mitgliedschaften unter anderem Ungarisches Sprachdienstbüro, Ungarischer Geschichtsverein, Kisgrafika Barátok Köre (Freundeskreis der Kleingrafik), seit 2011 Mitglied des Vorstandes. Seit 2016 ist sie Mitglied des öffentlichen Gremiums der Ungarischen Akademie der Wissenschaften (II. Institut für Philosophie und Geschichte). Seit 2018 ist er Mitglied des Arbeitsausschusses für Buchgeschichte des Komitees für Kulturgeschichte der Ungarischen Akademie der Wissenschaften. Außerdem ist sie Mitglied der ÖEG und DEG.
Als Mitarbeiter der Széchényi-Nationalbibliothek und Mitglied des Freundeskreises der Kleingrafik organisierte und eröffnete sie Exlibris-Ausstellungen in der Nationalbibliothek über Künstler wie Lenke Diskay und Mihály Csiby. Die Bibliothek Ervin Szabó hat in den letzten Jahren mehrere Exlibris-Ausstellungen eröffnet: Kulturgeschichtliche Betrachtungen über Kleingrafiken, Literarische Abenteuer in der Welt der Exlibris, Grafische Mosaike, Exlibris KBK. Im Jahr 2014 100 Jahre ungarisches Exlibris. Mit ihrem Namen sind auch die Ausstellung und Eröffnung der Sammlungen im Zentrum für Studenten- und Unternehmensentwicklung und in der Galerie Vármező der Landwirtschaftlichen Bibliothek verbunden. Sie hat zahlreiche historische, sprachliche, literarische und Exlibris bezogene Schriften veröffentlicht. Bis 2023 wurden mehr als 400 Artikel und Studien zu Exlibris in verschiedenen Studienbänden und Zeitschriften veröffentlicht. Die Anzahl der einzelnen Bände beträgt über 20. Ihr Hauptwerk ist: Ex libris és képkultúra. Modern magyar ex librisek /Exlibris und Bildkultur. Moderne ungarische Exlibris/ (2016) und Múltunk neves ex libris gyűjtői (lexikon) / Berühmte Exlibris-Sammler unserer Vergangenheit (Lexikon)/ (2019). Seit 2011 ist sie Mitglied der Redaktion von Kisgrafika (Zeitschrift des Freundeskreises von Kleingrafik) und seit 2019 alleinige Herausgeberin bis 2023. Sie bearbaitet interessante Webseiten über ungarische Exlibris: http://magyarexlibris.hu/, und https://konyvjegytar.oszk.hu/. Sie ist nicht nur Fachautor, Kulturhistoriker im Thema Exlibris, sondern auch Sammler. Sie hat eine eigene Exlibris-Sammlung, bisher hat sie 130 Exlibris auf ihren Namen bestellt. Wir können davon eine Auswahl sehen. [...]

Rödel, Klaus: Ungarischer Sammler Gábor Katona, FISAE Newsletter, 329. (2023. 10. 20.), 1–3., 18–22. /Klaus Rödel az Ex libris gyűjtők, gyűjtemények című, az OSZK blogon megjelenő sorozatom 40. részét mutatja be, képekkel./

Fél évezred ex librisei az OSZK tartalomszolgáltató oldalán, Magyar Grafika, 2023. november, 65–67., https://mgonline.hu/system/articles/2930/articles_2930_original.pdf?1698920073

Elindult a Könyvjegytár. Az OSZK ex libris tartalomszolgáltató oldala, Kisgrafika, 2023/4., 21–23.

Ürmös Péter: Nagy László Lázárról az olasz ex libris újságban, Kisgrafika, 2023/4., 25.

Könyv és ex libris. Előadások Egerben és Budapesten, Kisgrafika, 2023/4., 26.

Rödel, Klaus: Széchényi-Nationalbibliothek Országos Széchényi Könyvtár, FISAE Newsletter, 321. (2023. 10. 22.), 17–19. (német, angol és francia nyelven). A cikkről még az újság bevezető tartalmi összegzésében, 1–3. (angol, német, francia, orosz, olasz, spanyol stb. nyelven), https://www.exlibris-austria.at/08_fisae.html

Kornélia Vasné Tóth wurde am 29. Mai 1971 geboren und ist eine Linguistin, Kulturhistorikerin, Bibliothekarin, Buchautorin und wissenschaftliche Forscherin. 1994 schloss sie ihr Studium an der Fakultät für Geisteswissenschaften an der ELTE mit einem Abschluss in Ungarisch und Geschichte ab. Von 2010 bis 2013 war sie Doktorand an der Doctoral School of History der Philosophischen Fakultät der ELTE und promovierte 2014 im Fach Kulturgeschichte mit dem Thema Exlibris und ist damit eine der ganz wenigen, die das Exlibris als Thema in einer Doktorabhandlung haben. Seit Herbst 2008 ist sie Bibliothekarin und wissenschaftliche Mitarbeiterin der Plakat- und Kleindrucksammlung der Széchényi-Nationalbibliothek mit Forschungsschwerpunkt die Welt des Exlibris des 20. und 21. Jahrhunderts.
Als Mitarbeiter der Széchényi-Nationalbibliothek und Mitglied des Freundeskreises der Kleingrafik organisierte und eröffnete sie mehrere Exlibris-Ausstellungen, z.B. Exlibris in der Nationalbibliothek: Das Vermächtnis von Lenke Diskay (2009), Der Großmeister der Kleingrafik, Mihály Csiby (2012). Die Bibliothek Ervin Szabó hat in den letzten Jahren mehrere Exlibris-Ausstellungen eröffnet: Kulturgeschichte Anzis über Kleingrafiken, Literarische Abenteuer in der Welt der Ex-LibrisMosaike, Grafische Mosaike, Exlibris KBK. Im Jahr 2014 100 Jahre ungarisches Exlibris. Mit ihrem Namen sind auch die Ausstellung und Eröffnung der Sammlungen im Zentrum für Studenten- und Unternehmensentwicklung und in der Galerie Vármező der Landwirtschaftlichen Bibliothek verbunden. Sie hat zahlreiche historische, sprachliche, literarische und exlibrisbezogene Schriften veröffentlicht. Bis 2021 wurden rund 300 Artikel und Studien zu Exlibris in verschiedenen Studienbänden und Zeitschriften veröffentlicht. Die Anzahl der einzelnen Bände beträgt über 20. Seit 2011 ist sie Mitglied des Editorial Boards von Kisgrafika (der Zeitschrift des Freundeskreises von Kisgrafika) und seit 2019 alleiniger Redakteur.
Im August 2023 wurde von Dr. Kornélia Vasne Toth ein neuer Online-Inhaltsdienst der Nationalbibliothek Széchényi errichtet mit dem Namen Könyvjegytár (Exlibrissammlung) auf dieser Website: https://konyjegvtar.oszk.hu/.
Der neu gestartete Online-Inhaltsdienst des NSZL mit dem Namen Könyvjegytár [Sammlung der Exlibris] macht erstmals die fast 1.100 alten Exlibris-Bestände der Sammlung Früher Buchdruck und die 3.400 Dokumente und deren Varianten der 10.000 Positionen umfassenden, nach Sammlernamen geordneten Sammlungseinheit der Sammlung von Karten, Plakaten und Kleindrucken frei zugänglich.
Vasné Tóth Kornélia, https://hu.wikipedia.org/wiki/Vasn%C3%A9_T%C3%B3th_Korn%C3%A9lia

Kornélia Vasné Tóth was born on 29 May 1971 and is a linguist, cultural historian, librarian, book author and academic researcher. In 1994 she graduated from the Faculty of Humanities at ELTE with a degree in Hungarian and History. From 2010 to 2013, she was a doctoral student at the Doctoral School of History of the Faculty of Humanities at ELTE and received her PhD in Cultural History in 2014 with the topic of ex-libris, making her one of the very few to have ex-libris as a topic in a doctoral dissertation.
Since autumn 2008, she has been a librarian and research assistant at the Poster and Small Print Collection of the Széchényi National Library with a research focus on the world of 20th and 21st century bookplates.
As a staff member of the Széchényi National Library and a member of the Friends of Small Prints, she organised and opened several ex-libris exhibitions, e.g. Ex-libris at the National Library: The Legacy of Lenke Diskay (2009), The Grandmaster of Small Prints, Mihály Csiby (2012). The Ervin Szabó Library has opened several ex-libris exhibitions in recent years: Cultural History of Anzis on Small Prints, Literary Adventures in the World of Ex-Libris Mosaics, Graphic Mosaics, Exlibris KBK. In 2014, 100 years of Hungarian ex-libris. The exhibition and opening of the collections in the Centre for Student and Enterprise Development and in the Vármező Gallery of the Agricultural Library are also connected with her name. She has published numerous historical, linguistic, literary and bookplate-related writings. By 2021, around 300 articles and studies on ex libris had been published in various study volumes and journals. The number of individual volumes is over 20. She has been a member of the editorial board of Kisgrafika (the journal of the Friends of Kisgraphia) since 2011 and has been the sole editor since 2019.
In August 2023, a new online content service of the Széchényi National Library was established by Dr. Kornélia Vasne Toth with the name Könyvjegytár (Exlibrary Collection) on this website: https://konyjegvtar.oszk.hu/.
The newly launched online content service of the NSZL called Könyvjegytár [Bookplate Collection], is the first to make freely accessible the nearly 1,100 old ex libris holdings of the Early Printed Book Collection and the 3,400 documents and therr variants of the 10,000-item collection unit of the Map, Poster and Small Print Collection, which is organised by collector's name.

A Magyar Kultúra magazin rendezvénye könyvtárunkban, OSZK honlap, 2023. 10. 16., https://oszk.hu/hirek/magyar-kultura-magazin-rendezvenye-konyvtarunkban

Kollégáink a könyvszemiotikai konferencián Egerben, OSZK honlap, 2023. 10. 10., https://www.oszk.hu/hirek/kollegaink-konyvszemiotikai-konferencian-egerben

Dr. Matits Ferenc: Kőhegyi Gyula grafikusművész (Válogatás az életműből), Budapest, Kőbányai Képző- és Iparművészek Egyesülete, 2023, 4., 20. (A kiadvány megjelenését támogatta a Kőbányai Önkormányzat.)

Redaktor: Fél évezred gyönyörű ex libriseit tette szabadon hozzáférhetővé az Országos Széchényi Könyvtár, eGov Hírlevél, 2023. 09. 04., https://hirlevel.egov.hu/2023/09/04/fel-evezred-gyonyoru-ex-libriseit-tette-szabadon-hozzaferhetove-az-orszagos-szechenyi-konyvtar/

Fél évezred gyönyörű ex libriseit tette szabadon hozzáférhetővé az Országos Széchényi Könyvtár, gyoriszalon.hu, 2023. 08. 26., https://www.gyoriszalon.hu/news/18029/102/Fél-évezred-gyönyörű-ex-libriseit-tette-szabadon-hozzáférhetővé-az-Országos-Széchényi-Könyvtár

Könyvcímerek szabadon, Könyvkultúra Magazin, 2023. 08. 25., https://konyvkultura.kello.hu/konyvkultura/2023/08/exlibrisek

Ex libris-gyűjteményt tett online elérhetővé az OSZK, kultúra.hu, 2023. 08. 24., https://kultura.hu/ex-libris-gyujtemenyt-tett-online-elerhetove-az-oszk/

Weöres Sándor, Babits Mihály vagy Hofi Géza ex librise tetszik a legjobban?, konyvesmagazin.hu, 2023. 08. 24., https://konyvesmagazin.hu/friss/ex_libris_oszk_konyvjegytar.html

Hofi Gézától Bajor Giziig – az elmúlt 500 év legszebb ex librisei, librarius.hu, 2023. 08. 24., https://librarius.hu/2023/08/24/hofi-gezatol-bajor-giziig-az-elmult-500-ev-legszebb-ex-librisei/?fbclid=IwAR2nEk177jvOZGSqVBU4FtJ0YLPsiCTu5Oi0cPPLCkWn0IFjQAoe0FxVkz4

500 év legszebb ex librisei férhetők hozzá szabadon az interneten az OSZK jóvoltából, Múlt-kor történelmi magazin, mult-kor.hu, 2023. 08. 24., https://m.mult-kor.hu/500-ev-legszebb-ex-librisei-ferhetok-hozza-szabadon-az-interneten-az-oszk-jovoltabol-20230824

Könyvjegytár, OSZK honlap, 2023. 08. 23., https://oszk.hu/hirek/konyvjegytar

Fél évezred gyönyörű ex libriseit tette szabadon hozzáférhetővé az Országos Széchényi Könyvtár, sonline.hu, 2023. 08. 23., https://www.sonline.hu/helyi-kultura/2023/08/fel-evezred-gyonyoru-ex-libriseit-tette-szabadon-hozzaferhetove-az-orszagos-szechenyi-konyvtar

Fél évezred gyönyörű ex libriseit tette szabadon hozzáférhetővé az Országos Széchényi Könyvtár, ma7.sk, 2023. 08. 23., https://ma7.sk/kultura/fel-evezred-gyonyoru-ex-libriseit-tette-szabadon-hozzaferhetove-az-orszagos-szechenyi

Fél évezred gyönyörű ex libriseit tette szabadon hozzáférhetővé az Országos Széchényi Könyvtár, prae.hu, 2023. 08. 23., https://www.prae.hu/news/43537-fel-evezred-gyonyoru-ex-libriseit-tette-szabadon-hozzaferhetove-az-orszagos-szechenyi-konyvtar/

Ex libris gyűjteményének több ezer példányát tette szabadon hozzáférhetővé az Országos Széchényi Könyvtár, magyarnemzet,hu, 2023. 08. 23., https://magyarnemzet.hu/kultura/2023/08/ex-libris-gyujtemenyenek-tobb-ezer-peldanyat-tette-szabadon-hozzaferhetove-a-szechenyi-konyvtar?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

Fél évezred gyönyörű ex libriseit tette szabadon hozzáférhetővé az Országos Széchényi Könyvtár, litera.hu, 2023. 08. 23., https://litera.hu/hirek/fel-evezred-gyonyoru-ex-libriseit-tette-szabadon-hozzaferhetove-az-orszagos-szechenyi-konyvtar.html

Fél évezred ex libriseit tette szabadon hozzáférhetővé az OSZK, tudas.hu, 2023. 08. 23., https://tudas.hu/fel-evezred-ex-libriseit-tette-szabadon-hozzaferhetove-az-oszk/

Fél évezred gyönyörű ex libriseit tette szabadon hozzáférhetővé az OSZK, magyarhirlap.hu, 2023. 08. 23., https://www.magyarhirlap.hu/kultura/20230823-fel-evezred-gyonyoru-ex-libriseit-tette-szabadon-hozzaferhetove-az-oszk

Antalné Tari Zsuzsa: Beszámoló, Kisgrafika, 2023/3., 19.

[…] Új szerkesztőséget kellett létrehozni KISGRAFIKA újságunk számára, mivel Vasné dr. Tóth Kornélia nyomós okokra hivatkozva lemondott […]. Ezúton köszönjük Kornélia professzionális, minden igényt kielégítő munkáját, melyet 12 éven keresztül végzett minden ellenszolgáltatás nélkül. […]

Ürmös Péter: Az ex libris gyűjtésről a médiában, Kisgrafika, 2023/3., 22.

A Civil Rádió 117 perc című műsorában 2023. június 1-jén 17 órától az Országos Széchényi Könyvtár tudományos munkatársával, Vasné dr. Tóth Kornéliával ex libris irányú kutatásairól, az Ex libris gyűjtők, gyűjtemények című, az OSZK blogján megjelenő, 34. részénél tartó sorozata (https://nemzetikonyvtar.blog.hu/2023/05/09/a_mindszenti_muveszetpartolo_konyvelo_es_statisztikus_hegedus_ibolya_ex_libris_gyujtok_gyujtemenyek) kapcsán készített tartalmas interjút Elekes Irén. A rádióadásban érdekes betekintést kapunk az ex libris műfaj mibenlétébe, típusaiba és az ex libris gyűjtés, a gyűjtők világába, Kornélia interdiszciplináris kutatásain keresztül. Az interjú elérhető a Civil Rádió archívumában, és meghallgatható az OSZK egy podcastadásában e linken: https://open.spotify.com/episode/5yyYE5L91ABhPaGVed89HJ?si=rhcma-chTyuttz3czEjt6A&nd=1.
Az interjúban is említett Törteli Híradó 2023. májusi száma közli Kornélia a törteli Határ Ilona tanítónőről, ex libris gyűjtőről szóló, sok helytörténeti vonatkozást is tartalmazó írásának (https://nemzetikonyvtar.blog.hu/2023/05/01/a_torteli_tanitono_konyvtaros_hatar_ilona_ex_libris_gyujtok_gyujtemenyek_33_resz) első részét, a következő, júniusi számban pedig a folytatást. Dr. Erdei László, a Törteli Falumúzeum Baráti Kör Egyesület elnöke külön cikkben mutatja be a szerzőt, ebből idézek: „Vasné dr. Tóth Kornélia 1994-ben diplomázott az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar–történelem szakon. 2010–2013 között az ELTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola doktorandusza, 2014-ben doktorált művelődéstörténet szakirányon. 2008 ősze óta az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtára könyvtárosa, tudományos munkatársa. Fő kutatási területe a 20–21. századi ex librisek világa. 12 éven át szerkesztette a Kisgrafika folyóiratot. Tagja számos szervezetnek, elnökségi tagja a Kisgrafika Barátok Köre (KBK) egyesületnek, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének (a II. Filozófiai és Történelemtudományok osztályban), valamint az MTA Művelődéstörténeti Bizottság Könyvtörténeti Munkabizottságának tagja. Ugyancsak tagja az Osztrák Ex libris Egyesületnek és a Német Ex libris Egyesületnek. Számos ex libris kiállítást szervezett és nyitott meg, [a témában] mintegy 350 tudományos tanulmány, szakcikk, könyvrészlet szerzője, önálló köteteinek száma 20 felett van.”
Gratulálunk Kornéliának az Országos Széchényi Könyvtárban folyó ex libris kutatói tevékenységéért!

Ürmös Péter: Ex librisek a Magyar Naplóban, Kisgrafika, 2023/3., 22.

Prodán Tímea: A soproni nyomdászat és ex libris kiemelkedő alakja: Röttig Odo, 2022. október 18., Sopronmedia.hu, https://www.sopronmedia.hu/cikkek/rottig-odo-soproni-nyomdasz-kiado-ex-libris-gyujto

Szent Iván-éj a Békés Megyei Könyvtárban, OSZK honlap, 2023. 06. 28., https://oszk.hu/hirek/szent-ivan-ej-bekes-megyei-konyvtarban

A Magyar Napló 2023. júniusi száma az Ex libris és képkultúra. Modern magyar ex librisek (Budapest, Országos Széchényi Könyvtár - Kossuth Kiadó, 2016.) c. műből vett reprodukciókkal illusztrálja cikkeit.

Lénárt Attila grafikusművész kiállítása (Isaszeg város által az eseményről készített összefoglaló film), Isaszegi Aktuális, https://www.youtube.com/watch?v=RuMm7Ngm3BM. A megnyitószöveg részlete hallható a 3.17–8.47 percig.

Dr. Erdei László: „A törteli tanítónő, könyvtáros, ex libris gyűjtő Határ Ilona" c. tanulmány Szerzőjének és Alanyának bemutatása, Törteli Híradó, 2023. május, 14., https://tortel.asp.lgov.hu/torteli-hirado

Törteli Híradó

Egy alföldi grafikusművész tárlata Isaszegen, OSZK honlap, 2023. 05. 22., https://www.oszk.hu/hirek/egy-alfoldi-grafikusmuvesz-tarlata-isaszegen

Könyvtörténeti bibliográfia. A magyar nyomda-, könyv-, sajtó- és könyvtártörténeti szakirodalom 2020-ban, szerk.: Borvölgyi Györgyi, Budapest, Országos Széchényi Könyvtár – Könyvtári Intézet, 2023., 7, 19, 43, https://www.ki.oszk.hu/sites/default/files/csatoltfajlok/oszk_ki_konyvtorteneti_bibliografia_2020.pdf

Múzsa (szerkesztő: Kriskó János), Kecskeméti Televízió, 2023. február 28., https://www.youtube.com/watch?v=ZAn7bobWQ04 (a február 22-i Bodri Ferenc-emlékkiállításon mondott megnyitóbeszédem részlete a 2.51–4.10 percig)

Horváth Péter: Bodri Ferenc műveiből nyílt kiállítás a megyei könyvtárban, Petőfi Népe, 2023. február 24., 6.

Bodri Ferenc-emlékkiállítás Kecskeméten, OSZK honlap, 2023. 02. 24., https://oszk.hu/hirek/bodri-ferenc-emlekkiallitas-kecskemeten

Híróra (főszerkesztő: Kozák Polett), Kecskeméti Televízió, 2023. február 22., https://hiros.hu/video/hirora-2023-februar-22/ (a Bodri-kiállításról a 9.53 perctől 11.57 percig, rólam közvetlenül a 10.49 perctől)

Horváth Péter: Bodri Ferenc műveiből nyílt kiállítás Kecskeméten – galériával, 2023. 02. 22., a Petőfi Népe hírportálja (BAON), https://www.baon.hu/helyi-kultura/2023/02/bodri-ferenc-muveibol-nyilt-kiallitas-kecskemeten

A 2021 júliusában elhunyt Bodri Ferenc Pilinszky-díjas kecskeméti grafikus- és festőművész február 28-án lenne 80 éves. Ez alkalomból a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár és a Pedagogia Sub Rosa Kulturális Egyesület posztumusz kiállítást rendezett a könyvtár nagytermében. A tárlaton az alkotó festményeit, grafikáit, plakátjait tusrajzait és ex libriseit tekinthetik meg a látogatók. A megnyitót szerda délután tartották.
A Bodri Ferenc műveiből rendezett kiállítást Vasné dr. Tóth Kornélia, az Országos Széchenyi Könyvtár tudományos kutatója nyitotta meg. A kutató Bodri Ferenc grafikusművészetének egy különleges szeletét, az ex librist mutatta be részletekbe menően. E műveket a képzőművészetben a kisgrafika epigrammájaként határozhatjuk meg, hiszen sűrítve, kis felületen jelenítik meg a képbe foglalt üzeneteket.
Vasné dr. Tóth Kornélia elmondta: több kritikusa szerint Bodri fő műfajának a grafika tekinthető, e téren Pintér Lajos egyenesen Reich Károly és Würtz Ádám nagyságához mérte tehetségét. Az 1970-es évek közepétől főként irodalmi művekhez készített illusztrációiról ismertté váló művész életpályáját végigkísérte a József Attilával és költészetével való belső azonosulás. Az ezek nyomán született művek a legismertebb, legérettebb alkotásai. Emellett készített illusztrációkat Katona József Bánk bánjához, Csukás István és Nagy László verseihez és Bodri-illusztrációkkal jelent meg Beregszászi János Tűzből mentett versek című kötete is – fejtette ki Vasné dr. Tóth Kornélia.
– A József Attila-i attitűd, a versek nyomán inspirálódó én művészi kifejeződése és az illusztratív jelleg határozza meg ex libriseinek többségét is. Ezek az eredeti funkciójukban könyvjegyként használatos, sokszorosított grafikai eljárással készített lapok a könyvekbe beragasztva utalnak annak tulajdonosára. Manapság a műfaj jórészt már önállósult, e kisgrafikákat egyre kevésbé helyezik könyvbe, inkább a készíttető grafikai gyűjteményébe, albumba kerülnek. Az ex libris gyakran személyes névjegyként működik, a grafikus és a tulajdonos együttes jellemrajzaként. A Bodri Ferenc által készített ex libriseknél is megfigyelhető a művész önkifejezésén túl a névre utalás igénye, jórészt az ismeretségi körébe tartozó emberek, kecskeméti ismerősei, barátai, tisztelői részére alkotott könyvjegyeket – mondta a kutató, hozzátéve: több mint 40 ilyen műve maradt fenn, némely személy számára többféle ex libris is készült. Ezekből Kövesdi Mária – Bodri Ferenc gyámja és nagy tisztelője – jóvoltából 2021-ben eredeti és részben másolati példányok kerültek az Országos Széchényi Könyvtár Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtára több tízezres modern kori ex libris gyűjteményébe.
Vasné dr. Tóth Kornélia elmondta, hogy Bodri már az 1980-as években készített ex libriseket, és 2004-2005 körülről is maradt fenn több ilyen alkotása. Kisgrafikáiból 2008-ban, 65, születésnapja alkalmából Ex Libris varázs címmel került sor egy kiállításra a kecskeméti könyvtárban. Az ex libris tulajdonosok némelyike országosan ismert, mint Sümegi György művészettörténész, Pintér Lajos költő; Heltai Nándor író, helytörténész, a népzenei találkozók atyja. – Bodri metszeteinek, tusrajzainak vonalvezetése némelykor szép és harmonikus, máskor hullámzóan zaklatott, drámai intenzitású. Zömében fekete-fehér ex libriseket alkotott, az ellentétes pólusok színkontrasztjával érve el intenzív hatást. Az ikonográfia részeként megjelennek hétköznapi tárgyak – könyv, gyertya, ecset-, a növény- és állatvilág, illetve maga az ember – fejtette ki a kutató, és rámutatott, hogy Bodri asszociációs rendszere szerteágazóan gazdag. A József Attila-i költészet jellemző vonásainak, motívumainak átvétele számos ex librisén megfigyelhető. A madarak különleges szerepet töltenek be az ábrázolásokon, rájuk lelki társaiként tekintett a művész. Vasné dr. Tóth Kornélia hangsúlyozta: az igazán nagy művészeket nem érheti el a feledés, emlékezetük örökké fennmarad, így nem mehet feledésbe Bodri Ferenc grafikai és festészeti munkássága sem.
A megnyitó Sirkó László, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház örökös tagja működött közre.
A kiállítás március 4-ig a könyvtár nyitvatartási idejében 15 és 18 óra között tekinthető meg. A könyvtár előterében álló vitrinekben pedig az alkotó személyes tárgyait állították ki a szervezők.

Sebestyén Hajnalka: Új tárlat nyílik a Katona József könyvtárban, 2023. 02..21., a Petőfi Népe hírportálja (BAON), https://www.baon.hu/helyi-kozelet/2023/02/uj-tarlat-nyilik-a-katona-jozsef-konyvtar

Magyar ex libris kiállítás a finnországi Tamperében, OSZK honlap, 2023. 02. 13., https://oszk.hu/hirek/magyar-ex-libris-kiallitas-finnorszagi-tampereben

Bartolomej Rudas: Časopisy. Kisgrafika, 2022/4., Maďarsko, Knižní značka, 2022/4., 137., https://www.exlibrisweb.cz/casopis.htm

Eine Ungarisch-finnische Exlibris-Ausstellung im Ungarischen Kulturzentrum in Helsinki, Oktober 2022, Mitteilungen der Österreichischen Exlibris-Gesellschaft, 2022/3., 10–11.

Zeitschriften, Kisgrafika (H), Mitteilungen der Österreichischen Exlibris-Gesellschaft, 2022/3., 13–14.

Rödel, Klaus: Dear friends of ex-libris / Liebe Exlibrisfreunde / Chers amis de l'ex-libris, FISAE Newsletter, 232. (2022. 12. 30.), 1–3., https://www.exlibris-austria.at/08_fisae.html (angol, német, francia, orosz, olasz, spanyol stb. nyelven)

Megjelent kiadványaink online ajánlója, OSZK honlap, 2022. 11. 30, https://www.oszk.hu/hirek/megjelent-kiadvanyaink-2022-1 – Az OSZK könyvajánló magazinjában az Ex libris és képkultúra. Modern magyar ex librisek (2016) c. könyvem is az ajánlottak között van A nemzeti könyvtár kincsei díszkiadásban c. fejezetben (10. old.), illetve A moszkvai Rudomino-könyvtár hungarika ex librisei hazai és nemzetközi kontextusban (2015) c. könyvem a 42. oldalon, https://issuu.com/oszk/docs/konyvajanlo-magazin_2022_publikalasra.

Főigazgatói Kabinet: Kultúra, tudomány, innováció – 220 éve a nemzet szolgálatában. Ötödik rész, Konferenciaajánló. Második szekció, Országos Széchényi Könyvtár blogja, 2022. november 24., https://nemzetikonyvtar.blog.hu/2022/11/24/kultura_tudomany_innovacio_220_eve_a_nemzet_szolgalataban_otodik_resz

Válogatott bibliográfia Arató Antal írásaiból, In. Majer Tamás: Úri passzió. Interjúregény Arató Antallal, Vesszőparipa Kiadó, Székesfehérvár, 2022., 291.

Mednyánszky Miklós: Magyarországi Bányászati Múzeumok és Kiállítóhelyek III. konferenciája, Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület hírlevele, 2022/39. sz. (2022.09.30.), 2–4., https://www.ombkenet.hu/images/doku/2022/hirlevel/hirlevel_2022_39_2.pdf – a Bányászat a kisgrafikában című dorogi kiállítás megnyitójáról.

Rödel, Klaus: Hungarian and Finnish exlibris exhibition in Helsinki, FISAE Newsletter 199. (2022. 10. 12.), 1–18., https://www.exlibris-austria.at/08_fisae.html – angol, német, francia, orosz, olasz, spanyol stb. nyelven

Magyar–finn ex libris kiállítás a Helsinki Magyar Kulturális Központban, OSZK honlap, 2022. október 10., http://www.oszk.hu/hirek/magyar%E2%80%93finn-ex-libris-kiallitas-helsinki-magyar-kulturalis-kozpontban

Bartolomej Rudas: Časopisy. Kisgrafika, 2022/3., Maďarsko, Knižní značka, 2022/3., 104., https://www.exlibrisweb.cz/casopis.htm

Videós beszámoló a Magyarországi Bányászati Múzeumok és Kiállítóhelyek III. Konferenciájáról, benne a Bányászat a kisgrafikában című kiállítás megnyitójáról készült összefoglalóval (2.05 perctől), 2022. október 1., https://www.facebook.com/watch/?v=437882338329447

Ex libris kiállítás – Vasné dr. Tóth Kornélia gyűjteménye a Helsinki Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központban okt. 7. – nov. 25. között, Finnországi Magyarok Egyesülete honlapja, 2022. 09. 27., https://magyarutca.org/wordpress/blog/2022-10-07_ex-libris-kiallitas-vasne-dr-toth-kornelia-anyaga-a-helsinki-liszt-intezet-magyar-kulturalis-kozpontban-okt-7-nov-18-kozott/

Kultúrtörténet a kisgrafikákon. A modern magyar és finn ex librisek sokszínű képi világa (Kulttuurihistoriaa pienoisgrafiikassa. Unkarin ja Suomen modernien exlibristen värikäs kuvasto), Liszt Intézet – Helsinki Magyar Kulturális Központ, U galéria, Finnország, https://culture.hu/hu/helsinki/esemenyek/kulturtortenet-a-kisgrafikakon-a-modern-magyar-es-finn-ex-librisek-sokszinu-kepi-vilaga és https://www.facebook.com/events/618142826584220/618142849917551

Magyarországi Bányászati Múzeumok és Kiállítóhelyek III. Konferenciája, Reimann Bányászattörténeti Miniverzum honlapja, 2022. szeptember 27., https://reimann.hu/2022/09/27/magyarorszagi-banyaszati-muzeumok-es-kiallitohelyek-iii-konferenciaja/

Bányászat a kisgrafikában, OSZK honlap, 2022. szeptember 26., http://www.oszk.hu/hirek/banyaszat-kisgrafikaban

Istók Béla: Internetes futballnyelvhasználat. Közösség, mémek, szóalkotás (Pandora Könyvek 40. kötet), Líceum Kiadó, Eger, 2018., 61., 162.

Bartolomej Rudas: Časopisy. Kisgrafika, 2022/2., Maďarsko, Knižní značka, 2022/2., 66., https://www.exlibrisweb.cz/casopis.htm

Szakolczay Lajos: A grafika eleganciája. Ürmös Péter művészetéről, Agria (Irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat), 2022. tavasz, 110.
Agria

Rimán Alexandra: Hazai és határon túli alkotók munkái is érkeztek a biennáléra, Hatvani Hírlap online, 2022. május 19., https://hatvanihirlap.hu/hazai-es-hataron-tuli-alkotok-munkai-is-erkeztek-a-biennalera/ és Hatvani Hírlap, 2022. június, 7., https://mediahatvan.hu/hatvani-hirlap/

Negyedik alkalommal láthatóak a kisgrafikák, In. Hírek, Hatvanonline.hu, 2022. május 17., https://hatvanonline.hu/hir/Negyedik_alkalommal_lathatoak_a_kisgrafikak/1/146/21010

IV. Hatvani Kisgrafikai Biennálé, OSZK honlap, 2022. május 16., https://oszk.hu/hirek/iv-hatvani-kisgrafikai-biennale

K. B. L.: Apróvá varázsolt valóság a Hatvani Galéria falain, Heves megyei hírportál, 2022. május 15., https://www.heol.hu/helyi-kultura/2022/05/aprova-varazsolt-valosag-a-hatvani-galeria-falain

Bartolomej Rudas: Časopisy. Kisgrafika, 2022/1., Maďarsko, Knižní značka, 2022/1., 29.

Erósz szemiotikája, Kisgrafika, 2022/1., 15.

Bartolomej Rudas: Časopisy. Kisgrafika, 2021/4., Maďarsko, Knižní značka, 2021/4., 137.

Bartolomej Rudas: Časopisy. Kisgrafika, 2021/3., Maďarsko, Knižní značka, 2021/3., 100.

Balázs Géza: Bevezetés az erotika szemiotikájába, In. Erósz szemiotikája. Szerelem – erotika – szexualitás (Semiotica Agriensis, 19.), Magyar Szemiotikai Társaság – IKU, Budapest, 2021, 10–11. (és Szerzőink, 212.)

Klaus Rödel: Dear friends of ex libris - Liebe Exlibrisfreunde - Cher amis d'ex libris, FISAE Newsletter 54., (2021. 09. 12.), 1-3., https://www.exlibris-austria.at/08_fisae/210912_FISAE_Newsletter_54.pdf

Interjú az OSZK ex libris kutatójával, OSZK honlap, 2021. 08. 12., http://www.oszk.hu/hirek/interju-az-oszk-ex-libris-kutatojaval
kultura.hu Fotó: Visky Ákos László

Rácz András: Könyvjegytől az emléklapig – Mire jó az ex libris? (Vasné Dr. Tóth Kornéliával készített interjú), Kultúra.hu, 2021. 08. 12., https://kultura.hu/konyvjegytol-az-emleklapig-mire-jo-az-ex-libris/

Bartolomej Rudas: In memoriam Lajos Palásthy (1931–2020), Knižní značka, 2021/2., 63.

Bartolomej Rudas: Časopisy. Kisgrafika, 2021/2., Maďarsko, Knižní značka, 2021/2., 67.

Vén Zoltán: Beszámoló a KBK 2020-as művészeti tevékenységéről, Kisgrafika, 2021/3., 14–15., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2021-3.pdf

Vitéz Ferenc: Kisgrafika, 2020/4.; 2021/1., Néző Pont. Irodalom – Kultúra – Művészetek, 2021. június, 125.
A grafikabarátok negyedéves folyóiratának motorja Vasné dr. Tóth Kornélia: szervezi a lapot, a szemlék,
tudósítások és tanulmányok nagy részét ő írja, válogatja a képanyagot. A téli számban Palásti Erzsébet kiskunhalasi tárlatnyitójának a szövegét, az ajkai
Kapolcsi Kovács Csaba grafikusművésszel fölvett interjút, az 50 évvel ezelőtti XIII. Nemzetközi Ex Libris Kongresszusra visszatekintő tanulmányt, a Kertész
Dénes könyvjegyeit bemutató portrécikket olvashatjuk tőle. A 2021. évi első számban ő emlékezik Palásthy Lajosra, az egyesület egykori, 89 éves korában elhunyt
titkárára. Ugyan a „debreceni” összeállításban Tamus István, Fátyol Zoltán és Kónya Ábel számolt be a GADE 20 éves jubileumi rendezvényeiről, V. Tóth Kornélia készített inteijút Börcsök Attila művésztanárral; bemutatta a 40 éve elhunyt debreceni lelkész-könyvtáros, Nagy Dezső exlibris-kollekcióját, és szerkesztette
a 20 éve elhunyt Várkonyi Károly kisgrafikai alkotásjegyzékét (az 1928-37 közötti évtizedből 217 tételt ismertet).

Zeitschriften, Kisgrafika (H), Mitteilungen der Österreichischen Exlibris-Gesellschaft, 1/2021, 19.

Lapszemle, Kisgrafika, 2021/2., 14-15., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2021-2.pdf

Bartolomej Rudas: Časopisy. Kisgrafika, 2021/1., Maďarsko, Knižní značka, 2021/1., 29.

Farkas Judit Antónia: „Pécs legszebb magánkönyvtára Reuter Camillo orvosprofesszoré”. Egy elfeledett XX. századi bibliofil és műpártoló portréjához, In: Dr. Reuter Camillo, egy XX. századi pécsi polgár és elmegyógyász munkássága. Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar (PTE ÁOK), Pécs, 2021, 87–117. (Utalás a Múltunk neves ex libris gyűjtői c. könyv több címszavára.), http://real.mtak.hu/122232/

Legyél te is könyvkötőmester!, Ex libris, TGYO blog, 2020, 09. 29. https://tgyoblog.wordpress.com/ex-libris/ – a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztálya, Klimo Könyvtár blogján ajánlott olvasmányként szerepel az Ex libris és képkultúra. Modern magyar ex librisek (Budapest, 2016.) című könyvem

Vörös Viktória: Magánirodalmaink – irodalmi parányok, 2020. április 6., http://hetedhethatar.hu/hethatar/?p=60276&utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Bartolomej Rudas: Časopisy. Kisgrafika, 2020/4., Maďarsko, Knižní značka, 2020/4., 136.

Bartolomej Rudas: Časopisy. Kisgrafika, 2020/3., Maďarsko, Knižní značka, 2020/3., 100–101.

Ex libris kiállítás az Országos Könyvtári Napok keretében, Országos Széchényi Könyvtár honlapja, 2020. október 13., http://www.oszk.hu/hirek/ex-libris-kiallitas-az-orszagos-konyvtari-napok-kereteben

Negyven éve alakult az Ajkai Kisgrafika Barátok Köre, MTI Önkormányzati Sajtószolgálat, Ajka Város Önkormányzata, 2020. október 11., http://onkormanyzat.mti.hu/hir/48587/negyven_eve_alakult_az_%c2%a0ajkai_kisgrafika_baratok_kore

Tisler Anna: Szenvedélyes gyűjtők. Töretlen népszerűségnek örvendenek az ex librisek, Veszprém Megyei Napló, 2020. október 14., 1. és 12. és Veszprém megyei hírportál, 2020. október 14., https://www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/toretlen-nepszerusegnek-orvendenek-az-ex-librisek-4108903/

Rücker Évi: Grafikusok és gyűjtők negyven éve egymás mellett, Ajkai Szó Online, 2020. október 12., http://ajkaiszo.hu/grafikusok-es-gyujtok-negyven-eve-egymas-mellett/, nyomtatott változat: Ajkai Szó, 2020. október 16., 5.

Pogány György: Magánkönyvtárak, gyűjtők, könyvek, vakarékok. Közelítés egy konferenciakötethez, Könyv, Könyvtár, Könyvtáros, 2020/7–8., 74–80., https://epa.oszk.hu/01300/01367/00330/pdf/EPA01367_3K_2020_07-08_074-080.pdf

A Metszetek – illusztrációk – álmok c. kiskunhalasi kiállításról és annak megnyitójáról (a tárlatmegnyitómból részlet), Halas Tv, Híradó, 2020. 09. 15. (7–10. perc körül), https://www.youtube.com/watch?v=mycnVLpHw44&feature=youtu.be

Pál László: Változatos témavilág és harmónia a képeken, Halasi Tükör, XXXIV. évf. 39. szám, 2020. szept. 23., 9., http://www.halasmedia.hu/ujsag

Pál László: Metszetek–illusztrációk–álmok, www.halasmedia.hu, 2020. szeptember 12., http://www.halasmedia.hu/rovatok/kultura/nemzetek-illusztraciok-almok

Vén Zoltán: Beszámoló a KBK 2019-es művészeti tevékenységéről, Kisgrafika, 2020/3., 13–14., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2020-3.pdf

Rácz Mária: A KBK szegedi csoportja, 2019, Kisgrafika, 2020/3., 14–15., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2020-3.pdf

Ifj. Kékesi László: Apámról írták, mondták születése centenáriumán 8., Pilisjászfalu, 2020., 79–81., 146–155.

Matits Ferenc: Könyvajánló, Vasné dr. Tóth Kornélia: Múltunk neves ex libris gyűjtői (lexikon), Magyar Grafika, 2020/2., 4–5., https://mgonline.hu/system/articles/2393/articles_2393_original.pdf?1587558163

Borvölgyi Györgyi: Könyvek magántulajdonban (1770–1820). Könyvtörténeti konferencia az MTA Könyvtár és Információs Központban, Könyv – Könyvtár – Könyvtáros, 2020/3., 32–34., https://epa.oszk.hu/01300/01367/00326/pdf/EPA01367_3K_2020_03_032-034.pdf

Buda Attila: Vasné Tóth Kornélia, Múltunk neves ex libris gyűjtői, Lexikon, Budapest, Kisgrafika Barátok Köre Grafikagyűjtő és Művelődési Egyesület, 2019. 256 p., Magyar Könyvszemle, 2019/4., 542–544.(recenzió), https://ojs.mtak.hu/index.php/mksz/article/view/1888/2130

VITÉZ Ferenc: Kisgrafika – 2019/4. szám, Néző Pont. Irodalom – Kultúra – Művészetek, 2020. március-április, 14–15.

Bartolomej Rudas: Časopisy. KISGRAFIKA, 2019/4., Maďarsko, Knižni značka 4/2019, 138.

Bálint Edit: Homokszemek egy helytörténész emlékeiből, Érdi Újság, 2020. január 22., 4-5.

Ex libris könyvbemutató és kiállítás a debreceni Benedek Elek Könyvtárban és az ajkai Városi Múzeumban, Kisgrafika, 2019/4., 14., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2019-4.pdf

Matits Ferenc: Lippóczy Norbert – két ország mecénása, In. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Közleményei 2018–2019, Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest, 2019, 219–241.https://library.hungaricana.hu/hu/view/ORSZ_MEZO_MMMk_25_2018_19/?query=SZ&pg=220&layout=s

Tisler Anna: Országszerte jegyzik az ajkai kisgrafika gyűjtőket, Ajkai Szó, 2019. 10. 14., http://ajkaiszo.hu/orszagszerte-jegyzik-az-ajkai-kisgrafika-gyujtoket/?fbclid=IwAR00NbNaAN4Nr7MmOrgp_qzWv-0WTZRpZCqLP2EKoRY-10f1_mLo5ORTuyQ

Rudas Bartolomej: Kornélia Vasné Tóth. Múltunk neves ex libris gyűjtői (Významní sběratelé exlibris naši minulosti), Knižni značka, 1/2019, 28–29., https://uloz.to/file/JOL4JwZ0GnEF/knizniznacka-20191-pdf

Alice Aeberhard: Ein neues ungarisches Exlibrislexikon, SELC-Express, Nr. 111, April 2019, 18., https://www.exlibris-selc.ch/publikationen/selc-express/

Tisler Anna: Grafikus epigrammák a múzeumban. Könyvbemutató és ex libris kiállítás az ajkai Városi Múzeumban, Veszprém megyei hírportál, 2019. 10. 06., https://www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/3111867-3111867/?fbclid=IwAR2tvTSch1YjbSK6N11seOHH7FX7JpzX5rvB4W6A0x6r0pX5YerI7z5yJRs

Országszerte jegyzik az ajkai kisgrafika gyűjtőket, MTI Önkormányzati Sajtószolgálat, Ajka Város Önkormányzata, 2019. október 5., szombat 10:58 http://onkormanyzat.mti.hu/hir/47681/orszagszerte_jegyzik_az_ajkai_kisgrafika_gyujtoket

Múltunk neves ex libris gyűjtői – könyvbemutató, 2019.09.06., OSZK honlap http://www.oszk.hu/hirek/multunk-neves-ex-libris-gyujtoi-konyvbemutato  

Rácz Mária: Vasné dr. Tóth Kornélia: „Múltunk neves ex libris gyűjtői” könyvbemutatója Szegeden, Kisgrafika, 2019/3. sz., 13–14.  http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2019-3.pdf

Magyar vonatkozások az osztrák és finn ex libris újságban, Lapszemle, Kisgrafika, 2019/3. sz., 14–15.  http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2019-3.pdf

Vitéz Ferenc: Komiszár János és Vasné Tóth Kornélia könyveiről - Vasné dr. Tóth Kornélia: Múltunk Neves ex libris gyűjtői, Néző Pont, 2019. június, 288–289.

Programok a Magyar Földrajzi Múzeumban, dr. Kubassek János a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója, Érdi Tévé (erdmost), Párbeszéd, 2019. május 29. (3:30-tól)

Tillfried Cernajsek [TCP]: Múltunk neves ex libris gyűjtői, (Tóth, Kornélia), Mitteilungen der Österreichischen Exlibris-Gesellschaft, 1/2019, 15–16.

Matits Ferenc: Hiánypótló lexikon a „KBK 60” alkalmából. Vasné dr. Tóth Kornélia: Múltunk neves ex libris gyűjtői (2019) c. kötetéről, Kisgrafika, 2019/2., 11., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2019-2.pdf

Arató Antal: Újabb kiadvány Kékesi Lászlóról, Kisgrafika, 2019/2., 10., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2019-2.pdf

Hírek, Kisgrafika, 2019/2., 9., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2019-2.pdf

Lapszemle, Kisgrafika, 2019/2., 10., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2019-2.pdf

Juhász István: Városalapítók Napja - 2019, Ceglédi Hírmondó, 2019. május 16., 10. sz. 30.

Juhász István: Egy könyv sok ceglédi vonatkozással, Ceglédi Hírmondó, 2019. május 16., 10. sz. 30.

Kovács Sándor: Vasné Tóth Kornélia – Ex libris és képkultúra. Modern magyar ex librisek, Földrajzi Múzeumi Tanulmányok, 20. szám, Érd, 2019., 233–234. (Irodalmi figyelő rovatban)

Tauno Piiroinen: Unkari kunnioittaa exlibris-keräilijöitä, Exlibris Aboensis, 2/2019, 20.

Exlibris Aboensis_2019/2 20. p.

Emléktábla-avatás Cegléden, Országos Széchényi Könyvtár honlapja, 2019. május, 10., http://www.oszk.hu/hirek/emlektabla-avatas-cegleden

Matits Ferenc: Könyvjegyek barátai. Múltunk neves ex libris-gyűjtői, Műértő, 2019. május, 8.

Műértő 2019. május 8. p.

Vitéz Ferenc: In Memoriam Nagy László Lázár grafikusművész (1935–2019), Néző Pont, XIV. évfolyam, 2019. március–április, 166.

Múltunk neves ex libris gyűjtői – könyvbemutató, 2019.04.23., OSZK honlap http://www.oszk.hu/hirek/multunk-neves-ex-libris-gyujto-konyvbemutato

Dobó Kocsis Zoltán: "Dum spiro, collecto" - avagy a műgyűjtés egy újabb vetülete. (2019) Könyv, Könyvtár, Könyvtáros, 28. évf. 2. sz. 48-52., http://ki2.oszk.hu/3k/category/28-evfolyam/2019-2/

[...] E tudományág művelője, kutatója, hazai és nemzetközi szakértője a mű szerzője, Vasné Tóth Kornélia, aki az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtára tudományos munkatársaként 2008 óta foglalkozik ex librisekkel. Nyelvészeti, irodalom- és történettudományi, tágabb kultúrtörténeti munkássága mellett rengeteg cikk, tanulmány, katalógus és könyv jelent már meg a tollából e témakörben, például A magyar ex libris 100 éve. Gyűjtemények kiállítása (Budapest, KBK Grafikagyűjtő és Művelődési Egyesület, 2012.); A moszkvai Rudomino-könyvtár hungarika ex librisei hazai és nemzetközi kontextusban (Budapest, Országos Széchényi Könyvtár — Gondolat Kiadó, 2015.); Ex libris és képkultúra. Modern magyar ex librisek (Budapest, Országos Széchényi Könyvtár - Kossuth Kiadó, 2016.) stb. Emellett 2011-től a Kisgrafika című folyóirat szerkesztőbizottsági tagjaként is tevékenykedik. Szakírói publikációk szerzőjeként, kiállítások rendezőjeként, konferenciák előadójaként egyaránt e tudományág elkötelezett képviselője. Kutatási területe a műfajon belül szerteágazó: az ex libris mint műfaj sajátos formanyelvének művészi kifejezésmódja és hatása; kultúrtörténeti jelentősége és beágyazottsága egy nemzet életében; más tudományokkal való összefüggésrendszerének elemzése; a dokumentum történetisége; a grafikusok személye; fogalmi tipológia; a gyűjtők személyének felkutatása és a gyűjteményük bemutatása; a gyűjtés mint folyamat mikéntje; külföldi gyűjtemények hungarika anyagának feltárása; magyar és nemzetközi egyesületek és szervezetek tevékenysége stb. Könyvtárosként az OSZK-ban található kb. 34 ezres, 20-21. századi ex libris anyagot dolgozza fel.
Munkásságára jellemző még az úttörő tevékenység, és az a törekvés, hogy minél szélesebb kör számára tegye közkinccsé e sokak számára kevésbé ismert műfajnak az értékeit.
E mostani bemutatandó műve a Kisgrafika Barátok Köre megalakulásának 60. évfordulója tiszteletére íródott és jelent meg a KBK gondozásában, melynek a szerző 2009 óta tagja. Célja (a tartalmán túlmenően) egyfajta ünnepi tiszteletadás egy olyan kulturális egyesület felé, melynek tevékenységeit és értékeit a kutató is mindig magáénak vallotta. [...]
Adatokból pedig nincs hiány a műben, és ebből a szempontból igazán eleget tesz egy lexikon elvárásainak. De mindezeken felül rendkívül olvasmányos, és a téma iránt figyelmet felkeltő szócikkek születtek. Az eddig jórészt sehol másutt nem fellelhető és nem publikált gazdag tényanyagon keresztül is átsüt egyfajta személyesség, mely a szerző és kutatási területe közti szoros kapcsolatról árulkodik.
Hiánypótló munkát vehet hát kezébe az olvasó (és a témában jártas szakember is), mert kimondottan az ex libris gyűjtők személyét középpontba helyező adattár önálló kötetben most lát először napvilágot.
Vasné Tóth Kornélia gondolata és szándéka szerint ez az adattár „azért íródott, hogy népszerűsítse a műgyűjtés e kevesek által ismert válfaját, és későbbi kutatások alapjául szolgálhasson mind az exlibrisológia, mind a tágabb kultúrtörténet területén. [...]

Buda Attila: „Volt a hazának egy-két énekem” – Arany 200, Szerk. Boka László, Rózsafalvi Zsuzsanna, Budapest, OSZK, 2018 (Bibliotheca Scientiae et Artis), Magyar Könyvszemle, 2019/1. sz. 370–373.

[…] Az utókor Arany-képe azonban nemcsak szavakban formálódik meg, legalább ennyire fontos – ahogy az említett Babits-albumban is látható – a képi, grafikai visszatükrözés. Vasné Tóth Kornélia írásában is természetesen Arany János a középpont, de helyt kapnak benne a Petőfi és Tompa inspirálta ex librisek. Az ábrázolások vagy a megjelenést, vagy a műveket adják vissza, a tanulmány a képleírásokat egybefűzi a művekkel, a levelezéssel, a keletkezés körülményeivel, s gazdag művelődéstörténeti vonatkozásokkal. Jól válogatott illusztrációk támasztják alá mindezt – közéjük némi humort vegyítve Szoboszlai Mata János, aki egyébként Karácsony Sándor bevezetőjével 1941-ben egy Toldi-metszetsorozatot is közreadott – pszeudo ex librisének Don Quijotéra, vagy Merlinre emlékeztető páncélos lovagjával.

Rödel, Klaus: Múltunk neves Ex Libris Gyüjtöi (Lexikon), 'tidligere tiders bemærkelsesværdige exlibris samlere', Nordisk Exlibris Tidsskrift, 2019/1., 2–5. A Dán Ex libris Egyesület újságjában recenzió a Múltunk neves ex libris gyűjtői (2019) c. könyvről.

Bemutatja a recenzált mű szerzőjét, utal gazdag ex libris irányú publikációs munkásságára, kiemelve e témában írt doktori értekezését. A következőkben a recenzáló Klaus Rödel felidézi a könyvben szereplő magyar gyűjtőkkel és grafikusokkal való kapcsolatait. (dán és német nyelven):

Die ungarische Bibliothekarin Dr. Kornélia Vasne Tóth, eine der wenigen, die über das Thema Exlibris promoviert haben, hat jetzt ein Lexikon über 'bemerkenswerte ungarische Exlibris Sammler der Vergangenheit' herausgegeben. Sie arbeitet an der ungarischen Staatsbibliothek in Budapest und durch eine Reihe Artikel in der Zeitschrift des Vereins der ungarischen Kleingrafikfreunde sowie andere Veröffentlichungen einen bedeutenden Ruf vor allen natürlich in Ungarn. Es gibt zwar eine bescheidene englische Zusammenfassung, aber der Text selbst ist nur in ungarischer Sprache. Interessierte können sich mit einer Google Übersetzung helfen, - schwierig, aber es lässt sich machen! Da ich mich seit 1965 mit Exlibris befasse, kann ich eine Reihe der Namen erkennen und habe auch einige davon persönlich kennen gelernt, - vor allem auf dem internationalen Kongress 1970 in Budapest. Zu den bekanntesten - auch international gesehen - gehören u.a.: Ferenc Csaplár, Tibor Ebergényi, Istvan Erdélyi, Ferenc Galambos, Kálmán Giday, Dénes Kertész, Miklós & Norbert Lippóczy (vinexlibris), István Réthy og Andor Semsey (F.I.S.A.E. præsident 1990). Speziell in der Zeit seit dem Kongress in den 70’er und zum Teil auch noch in der 80’er Jahren gab es in Ungarn eine Rege Aktivität auf dem Gebiet des Exlibris und viele meiner persönlichen Exlibris stammen von mehr als zwanzig ungarischen Künstlern: Ferenc Bordas, Victor Daniel, Lenke Diskay, Mihaly Füle, Ferenc Gal, Istvan Varga Hajden, Laszlo Kekesi, J. Kertes Kollmann, Marta Kopasz, Gyula Köhegyi, Josef Menyhart, Anna & György Mesko, Arpad Müller, Laszlo Lazar Nagy, Joszef Nechanszky, Eva Papai, Ferenc Rakoczy, Bela Stettner, Istvan Takacs, Istvan Tempinszky, Toth Istvan Tibor, Turi Toth Tibor, Rosza Toth, Karoly Varkonyi, Zotan Vén, Josef Vertel, Daniel Viktor og Peter Ürmös. Interessierte können das Buch direkt bei Kornélia Vasné Tóth bestellen.

Dán nyelven online is olvasható: https://danskexlibrisselskab.dk/tidligere-tiders-bemaerkelsesvaerdige-exlibris-samlere/

Bücher, Kataloge. Kornélia VASNÉ TÓTH, PHD: Múltunk Neves Ex Libris Gyüjtöi, Mitteilungen der Deutschen Exlibris-Gesellschaft (DEG), 2019/1., 28. (A Német Ex libris Egyesület újságjában recenzió a Múltunk neves ex libris gyűjtői (2019) c. könyvről.

Mitgliederverzeichnis, Deutsche Exlibris-Gesellschaft, DEG, Heft - Januar 2019, 10. (A Német Ex libris Egyesület tagsági listáján szereplés.)

Ex libris tanulmánykötet Krakkóban, 2019.03.01., OSZK honlap http://www.oszk.hu/hirek/ex-libris-tanulmanykotet-krakkoban

Közgyűlési meghívó a Kisgrafika Barátok Köre 2019-es közgyűlésére, benne a Múltunk neves ex libris gyűjtői c. könyv bemutatójának beharangozása, Kisgrafika, 2019/1. sz., 14., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2019-1.pdf

Könyvbemutató az Országos Széchényi Könyvtárban, 2018. október 3. (a Nagy László Lázár kisgrafikai világa c. kötet bemutatójáról), Kisgrafika, 2019/1. sz., 9-10., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2019-1.pdf

Hírek, a Nagy László Lázár temetésén elhangzott búcsúztatóról, Kisgrafika, 2019/1., 14., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2019-1.pdf

Végső búcsú Nagy László Lázártól, Híradórészlet, Ceglédi Városi Televízió, 2019. január 24. Részletek a temetési beszédekből.

Elhunyt Nagy László Lázár, Híradórészlet, Ceglédi Városi Televízió, 2019. január 14. A Nagy László Lázár kisgrafikai világa c. könyv lapjai illusztrációként szerepelnek, és bejátszások vannak az Országos Széchényi Könyvtárban tartott könyvbemutatóról: https://www.youtube.com/embed/qodQkjybKuw

Juhász István: Nagy László Lázár (1935-2019), Ceglédi Hírmondó, 2019. január 24., 20-21.

[...] "Életben tartott, hogy készült az életműved összegzését bemutató könyv (köszönet érte Kornéliának), és készültél a kiállításodra." [...] (21. oldal)

Juhász István: Szuperprodukciók, Ceglédi Hírmondó, 2019. január 10., 19.

Sárbogárd jeles személyiségei, In. Hargitai Lajos: Történelmi séta Sárbogárdon. Barangolás egy jelenkori és hajdanvolt mezővárosban, Sárbogárd, 2018, 488. (Készült a Sárbogárdi Kulturális Egyesület megbízásából a Sárbogárdi Múzeum Egyesület kiadványaként.)

"Dr. Tóth Kornélia (1971-). Történész, kutató, a Magyar Történelmi Társulat tagja. Sárbogárdon született. Édesapja ügyvéd volt Sárbogárdon. Általános és középiskolai tanulmányait Sárbogárdon végezte. Tehetsége már középiskolás diákéveiben megmutatkozott. A gimnázium tantestülete 1987-ben Ifjúsági Nívódíjban részesítette. Az ELTE magyar-történelem szakán diplomázott. Egy évtizedes pedagógiai pályafutása után könyvtárosként dolgozott Érden, majd az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtárában dolgozik tudományos kutatóként. 2014-ben doktorált művelődéstörténet szakirányon. Számos művelődéstörténeti tárgyú írása jelent meg, melyekből 14 önálló kötet, közülük több sárbogárdi vonatkozású: A sárbogárdi diáknyelv szótára (1990), Élő diáknyelv - Két város húsz év tükrében (2010). A sárbogárdi (reál)gimnázium története (1920-28) a Sárbogárdi Múzeum Egyesület kiadványaként jelent meg 2014-ben."

Bartolomej Rudas: Publikace. Vasné dr. Tóth Kornélia. Nagy László Lázár kisgrafikai világa (László Lázár Nagy. Svět drobné grafiky), Knižní Značka, 3/2018, 97–98., http://www.sspe.cz/images/stories/knizni_znacka/knizni%20znacka%203-18.pdf

Vitéz Ferenc: Vasné dr. Tóth Kornélia: Nagy László Lázár kisgrafikai világa, Néző Pont, 2018/december (88-89. kötet), 566.

Balázs Géza - Minya Károly: Diáknyelv, diákszleng. Előszó, In. Diáknyelv - diákszótár. Egy anyanyelvi pályázat legjobb munkái, szerk. Balázs Géza - Minya Károly, Anyanyelvápolók Szövetsége, Budapest, 2018., 9-10.

Szerkesztőség, HÍREK – a Kódfejtés - ex librisekbe zárt üzenetek c. egri konferenciaelőadásról, Kisgrafika, 2018/4. sz., 13., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2018-4.pdf

Szerkesztőség, HÍREK – A modern ex libris születése és felvirágzása c. veszprémi előadásról, Kisgrafika, 2018/4. sz., 13., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2018-4.pdf

Palásthy Lajos: Nemzetközi figyelem középpontjában a Nagy László Lázár kisgrafikai világa c. könyv (Lapszemle helyett) – Kisgrafika, 2018/4. sz., 13., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2018-4.pdf

Kozma Attiláné: A ceglédi Don Quijote, Ceglédi Hírmondó, 2018. október 25., 28-29.

A veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár blogján, a https://megyeimorzsak.blog.hu/2018/09/25/morzsa_577 linken olvasható a 2018. október 4-i A modern ex libris születése és felvirágzása c. előadás beharangozója.

A ctv.hu (Ceglédi Városi Televízió) alábbi riportja alapján: Nagy László Lázár kisgrafikai világa, Ceglédinfo.hu, 2018. október 5., http://www.cegledinfo.hu/index.php?t=24&id=10858&p_t=1

A Ceglédi Városi Televízió beszámolója a Nagy László Lázár kisgrafikai világa c. könyv bemutatójáról, 2018.10.04.

dr. Juhász István: Don Quijote Cegléden, Dél-Pest Megyei Szuperinfó, 2018. szeptember 28., http://dpmsz.hu/2018/09/28/don-ouijote-cegleden/

Juhász István: A ceglédi Don Quijote, Ceglédi Hírmondó, 2018. szeptember 27., 25-27.

Tauno Piiroinen: Unkarissa Nagy on todella tunnettu exlibristaiteilijan sukunimi..., Exlibris Aboensis 3/2018 Nro 103, 20.

Jan Langhammer: Mitteilungen der Österreichischen Exlibris-Gesellschaft č. 1/2018, Knižni značka 2/2018, 65.

Kiss Eszter; Szarvas: Reszkessetek, könyvtolvajok! Az Ex libris és képkultúra c. kötetről, a könyvből válogatott képekkel. Index Online, 2018.08.15. 23:01, https://index.hu/nagykep/2018/08/25/reszkessetek_konyvtolvajok_ex_libris_konyvek_kolcsonbe/

[Alice Aeberhard]: Für sie notiert - Literatur - Nagy László Lázár kisgrafikai világa, SELC-Express 2018. August, Nr. 109., 19. 

Gian Carlo Torre: Il mondo della piccola grafica di László Lázár Nagy, inPRESSIONI, 2018. Numero 17., 31. 

TCP [Tillfried Cernajsek]: Bücher und Kataloge. Tóth, Kornélia: Nagy László Lázár kisgrafikai világa, Mitteilungen der Österreichischen Exlibris-Gesellschaft, 2018. Aug. Nr.2., 14–15. 

Redakteur: Bücher, DEG Mitteilungen, 2018/2., 64. (A német ex libris újság "Könyvek" rovatában a Nagy László Lázár kisgrafikai világa c. könyv recenziója.)

Ürmös Péter: Közgyűlés – 2018. Beszámoló az egyesület 2018. évi közgyűléséről és az azt követő országos találkozóról, Kisgrafika, 2018/3., 13., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2018-3.pdf

Lapszemle - Exlibris Aboensis 2017/4 Nr. 100., Kisgrafika, 2018/3., 11., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2018-3.pdf

Palásthy Lajos: Ünnepi könyvheti kiadvány az ex librisről, Kisgrafika, 2018/3., 10–11., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2018-3.pdf

Ürmös Péter: Die Exlibris in der Zeit der Österreichisch–Ungarischen Monarchie, an der Jahrhundertwende (Az ex libris az Osztrák–Magyar Monarchia idején, a századfordulón) címmel..., Kisgrafika, 2018/3., 10., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2018-3.pdf

Palásthy Lajos: Hírek - 2018. március 5-én nyílt meg az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtára előtti térben a „Jottányit se 48-ból! Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emlékezete” c. tárlat..., Kisgrafika, 2018/3., 10., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2018-3.pdf

Padné Szabó Mária: Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne - Krajcsi Tiborné gyűjteményes kiállítása Ajkán, 2018. március 29., Kisgrafika, 2018/3., 5., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2018-3.pdf

Klaus Rödel: Nagy László Lázár, Exlibris NYT 2018/2., 1684. A dán ex libris újság recenziója a Nagy László Lázár kisgrafikai világa (2018) c. könyvről.

Juhász István: Könyvheti események Cegléden, Ceglédi Hírmondó, 2018. 12. sz. 22–23.

"Vasné dr. Tóth Kornélia könyvet írt, szerkesztett ’Nagy László Lázár kisgrafikai világa’ címmel Nagy László Lázár nemzetközi hírű grafikusművészről, a város díszpolgáráról. A művet az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) adta ki. A könyv a pályakép mellett bemutatja a művész 713 grafikáját, részletesen felsorolja háromszázat meghaladó egyéni és csoportos kiállítását. A könyv 60 grafka fotóját is tartalmazza. A könyvet a szerző és a művész dedikálta június 9-én Budapesten a Vörösmarty téren. Az esős idő ellenére az OSZK standján az összes kötetet eladták. Sok művésztárs, a Kisgrafika Barátok Körének tagjai, gyűjtők, az OSZK munkatársai, Nagy László Lázár korábbi tanítványa jöttek a kötetet megvásárolni és ajánlást kérni bele, nem csak Budapestről, hanem Ceglédről, Székesfehérvárról, Szegedről vagy Debrecenből is."

Vitéz Ferenc: Kisgrafika, 2017/4; 2018/1., Néző Pont, XIII. évfolyam, 2018. május–június, 195.

Sebestyénné Szilaj Anikó: Helyismereti könyvtárosok a Nemzeti Könyvtárban, Könyvtárvilág, 2018. VI. évfolyam, 2. szám., http://mke.info.hu/konyvtarvilag/2018/05/helyismereti-konyvtarosok-a-nemzeti-konyvtarban/4832/#more-4832

K[ovács] I[stván]: Nagy László Lázár világa, Ceglédi Panoráma, 2018. május 27., https://cegledipanorama.hu/2018-05-27/nagy-laszlo-lazar-vilaga/

Az OSZK honlapjának könyvajánlója a „Volt a hazának egy-két énekem” ARANY 200 c. tanulmánykötetről, benne a Nemzeti panteon. A nagy triász (Arany, Petőfi, Tompa) ex libriseken c. tanulmánnyal http://www.oszk.hu/kiadvany/volt-hazanak-egy-ket-enekem-arany-200

Az OSZK honlapjának könyvajánlója a Nagy László Lázás kisgrafikai világa c. kötetről., http://www.oszk.hu/kiadvany/nagy-laszlo-lazar-kisgrafikai-vilaga

Juhász István: Könyv jelent meg Nagy László Lázárról, Ceglédi Hírmondó, 2018. május 24. 11.

Ungarische Bucheignerzeichen, SELC-Express Nr. 105 / April 2017, 19.

P. P.: Jottányit se 48-ból! Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emlékezete – kiállítás, Print & Publishing (Idézet a kiállítást bemutató OSZK blog szövegéből, ill. utalás a kiállítási katalógusra és a kiállítást bemutató videóra.) http://www.print-publishing.hu/index.php/hirek/hirek-roeviden/5139-jottanyit-se-48-bol-az-1848-1849-es-forradalom-es-szabadsagharc-emlekezete-kiallitas

Tisler Anna: A művészet által kitágul a világ, Ajkai Szó, 2018.04.02. (Utalás az Ex libris és képkultúra c. könyvre.) http://ajkaiszo.hu/a-muveszet-altal-kitagul-a-vilag/ 

Tisler Anna: Ex librisei tárják ki előtte a nagyvilágot, VEOL a Veszprém megyei hírportál. 2018.04.08. (Utalás az Ex libris és képkultúra c. könyvre.) https://www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/ex-librisei-tarjak-ki-elotte-a-nagyvilagot-2264171/ 

Az Österreichische Exlibris-Gesellschaftba (Osztrák Ex libris Egyesületbe) való felvételemről:

Mitgliederbewegung, szerző: Redaktieur (Szerkesztőség), Mitteilungen der Österreichischen Exlibris-Gesellschaft, April 2018., 19.

A Deutsche Exlibris-Gesellschaftba (Német Ex libris Egyesületbe) való felvételemről:

Wir begrüßen als neue Mitglieder, Mitteilungen der DEG 2018/1., 29.

Petrovics Gabriella: Kossuth Lajos imája, Magyar Hírlap, 2018. március 6. 13., http://magyarhirlap.hu/cikk/112406/Kossuth_Lajos_imaja 

Hírek - tudósítások, Édes Anyanyelvünk, 2018. február, 20. (a Hobbinyelvek c. anyanyelvi pályázat eredményeiről, 3. helyezés) http://anyanyelvapolo.hu/edes-anyanyelvunk-pdf/ea-2018-XL-1.pdf

A Kisgrafika, 2018/1. száma a 11–12. oldalon beszámol a Magyar Narancs 2018. február 1-jei számában velem készített interjúról, és a Hobbinyelvek pályázaton (Műgyűjtés és ex libris) elért 3. helyezésemről. Emellett az Ex libris és képkultúra (2016) c. album osztrák és finn recenziójáról is tudósít., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2018-1.pdf

Vitéz Ferenc: Kisgrafika - az emlékezés jegyében, Néző Pont, 2017. dec. 548–549.

Markó Anita: "Amatőr lapokat nem kér!" Vasné Tóth Kornélia ex libris kutató, Magyar Narancs, 2018. február 1., 28–29. o., http://magyarnarancs.hu/kepzomuveszet/amator-lapokat-nem-ker-109055

Piironen, Tauno: Unkarin exlibristen symboliikkaa, Exlibris Aboensis, 2017/4., Nro 100, Finland

részlet:

"Veljeskansa Unkari on saanut harrastuksestamme upean kirjan, jonka nimen suora käännös "Exlibris ja kuvanlukutaito” viittaa sen perustaksi valittuun moni- merkitykselliseen symboliikkaan. Hienon teoksen toimitti FT Kornélia Vasne Tóth (s. 1971), joka on tehnyt väitöskirjansa samasta aiheesta. Unkarin yhdistyksen ja Kisgrafika -lehden kantaviin voimiin kuuluva, FISAE:n Suomen maailmankongressiin Naantalissa osallistunut Kornelia on tutkinut alaa seitsemän vuotta Budapestissa työskennellessään tutkijana kansalliskirjastossa, jonka kokoelmissa on 34.000 exlibristä. Kirjan aloittaa unkariksi kahdeksan sivun johdanto, jota seuraa exlibristen esittely 14 teeman puitteissa: Kirjallisuus, historia, mytologia, uskonto, taide, musiikki/tanssi, topografia, etnografia, ammatit/harrastukset, vaakunat, kirjat, eläimet, kasvit, viini. Teos on tuhti 352 sivun opus, jonka mitoissa leveys vastaa lehteämme, mutta korkeus on 3,8 cm matalampi. Sivuilla on pääasiassa 3-5 exlibristä. - Tavoitteena oli esitellä symboliikkaa ja keräilijöitä sekä tuottaa uusia innovaatioita alan tutkimukseen, painotti Kornélia Vasne Tóth."

Fordítás, tolmácsolás, értelmezés c. kötetben megjelent tanulmányról (BSCA 9., sorozatszerk.: Boka László, szerk.: Mikusi Balázs – Rózsafalvi Zsuzsanna – Sirató Ildikó, Bibliotheca Nationalis Hungariae – Gondolat Kiadó, Budapest, 2017, 185–200) az előszóban ez olvasható:

"Vasné Tóth Kornélia Képbe karcolt költészet: egy Kosztolányi-vers ex librisen című írásában az irodalmi műalkotás, az arról készült könyvtulajdoni jegy, az ex libris és a befogadó kapcsolatát mint összetett viszonyhálót vizsgálja Kosztolányi Dezső Októberi táj című verse és az attól ihletett, Baranyai Ferenc grafikus által készített ex libris példáján. A tanulmány elméleti szempontból is közelít a szöveg láthatóvá tétele révén az interpretáció új módjait előhívó szöveg-kép egymásra hatásra, a két médium interferenciális viszonyára, a nyelvi és az ikonografikus kód elemei közti kapcsolatra, transzmisszióra." (10. o., A szerkesztők)

Ex-libris konferencia Lengyelországban, http://www.oszk.hu/hirek/ex-libris-konferencia-lengyelorszagban

Ürmös Péter: Hungarika ex librisekről Lengyelországban, Kisgrafika, 2017/4., 12.

Z. J.: Ex librisek és illusztrációk. Ürmös Péter kisgrafikái a H13 galériában, Józsefváros, 2017. szeptember 27., 9. http://jozsefvaros.hu/feltolt/jozsefvaros_ujsag_2017-28.pdf http://jozsefvaros.hu/hir/5015/urmos-peter-kisgrafikai-a-h13-galeriajaban

Karl F. Stock: Quintessenz der internationalen Exlibris-Literatur. Bibliographien und Nachschlagewerke für Forscher und Sammler / Quintessence of the international Bookplate Literature. Bibliographies and Reference Works for Researchers and Collectors, Technischen Universität, Graz, 2017. 360–361.

TCP: Bericht über das Budapester Frühjahrs-Treffen der ungarischen Exlibris-Gesellschaft (Kisgrafika Barátok Köre, kurz KBK), Mitteilungen der Österreichischen Exlibris-Gesellschaft, 2. Jahrgang Nr. 2 August 2017, 11–12.

Peter Rath: Zwei interessante Exlibris aus dem Buch von Frau Dr. Kornelia Toth sollen hier vorgestellt werden, Mitteilungen der Österreichischen Exlibris-Gesellschaft, 2. Jahrgang Nr. 2 August 2017, 13.

Bartolomej Rudas: Kornélia Vasné Tóth: Ex libris és képkultúra. Modern magyar ex librisek (Exlibris a obrazová kultura. Moderní maďarské exlibris), Knižní značka 2017/2., 63.

Balázs Géza: Arany-esszékonferencia Széphalomban, Nyelvünk és Kultúránk (e-NyéK, elektronikus folyóirat), 2017. június 25., http://www.mnyknt.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1731:arany-esszekonferencia-szephalomban&catid=41:nyek-cikkek&Itemid=68

Az Ex libris és képkultúra. Modern magyar ex librisek (2016) c. könyv felkerült a kultúráért felelős minisztérium által adományozott Fitz József-könyvdíj húszas listájára., http://www.ktep.hu/Fitz2016szavazas

Vitéz Ferenc: Kisgrafika - 2017/1.; Néző Pont, 2017. április–május, 166.  

Vitéz Ferenc: Kisgrafika - 2016/3.; 4., Néző Pont, 2017. február–március, 104. 

Ex librisek – remekművek kicsiben. A miskolci II. Ferenc Városi és Megyei Könyvtár beszámolója a Jegyes könyvek, jeles olvasók c. kiállítás megnyitójáról, 2017. január 19., http://www.rfmlib.hu/hu/content/ex-librisek-remekmuvek-kicsiben

A magyar kultúra napja – külsős programjaink. Jegyes könyvek, jeles olvasók – kiállítás, OSZK honlap, 2017. január 20., http://www.oszk.hu/hirek/magyar-kultura-napja-kulsos-programjaink

Ex libris-gyűjteményből nyílt kiállítás a Megyei Könyvtárban, Minap (Miskolci Napló), 2017. január 20., http://minap.hu/cikkek/ex-libris-gyujtemenybol-nyilt-kiallitas-megyei-konyvtarban

Dancs Krisztina: Bíró Csilla–Visy Beatrix (szerk): Tér(v)iszonyok és térkép(zet)ek, Debreceni Szemle, 2016/4., 486., https://matarka.hu/cikk_list.php?fusz=146557

Brittich Erzsébet kiállítása Budapesten, 2016. június 29. http://www.nyugatijelen.com/jelenido/brittich_erzsebet_kiallitasa_budapesten.php

Horváth Dezső: Míves tulajdonjegy. Ex libris és képkultúra, Műértő, 2016. szeptember, 18.

Ürmös Péter: Vasné Tóth Kornélia "Ex libris és képkultúra" c. könyvének bemutatója, Kisgrafika, 2016/2., 2–5. http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2016-2.pdf

Jan Langhammer: Publikace (Vas-Tóth, K.: Ex Libris es Képkultúra), Knižní Značka 2016/2., 64., http://www.sspe.cz/images/stories/knizni_znacka/knin%20znaka%202-16%20tisk%204.pdf 

Ürmös Péter: Ex libris és képkultúra, Művészet és Barátai 2016. március-április, 18–19. 

Hazai és nemzetközi könyvsiker lett az Ex libris és képkultúra c. album, Hírek, Kisgrafika, 2016/2., 12., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2016-2.pdf

Vitéz Ferenc: Az ex libris szerepe a modern képkultúra alakításában (Néző Pont, 2016. május, 71. kötet, 211–213.)

Néző Pont 2016. május 211

Néző Pont 2016. május 213

Néző Pont 2016. május 213

Rudolf Anica: Válogatott könyvjegyek. Vasné Tóth Kornélia (szerk.): Ex libris és képkultúra. Modern magyar ex librisek. (Új Művészet, 2016. május, 52.)

Új művészet 2016 - Válogatott könyvjegyek

Klaus Rödel: Ex Libris es Képkultúra. Modern magyar exlibrisek; Ex libris and image culture. Modern Hungarian ex libris (Nordisk Exlibris Tidsskrift, 1/2016, 65, 78–80.) http://danskexlibrisselskab.dk/ungarske-exlibris/

Nordisk Exlibris Tidsskrift_2016.1_65_m

Nordisk Exlibris Tidsskrift_2016.1_78_m

Az Atlantisz Könyvsziget (Bp., VI., Anker-köz 1–3.) sikerlistáján a 8. helyen szerepel az Ex libris és képkultúra c. kötet. (Élet és Irodalom, 2016. március 25., 19.)

Elet_es_Irodalom_2016.03.25_sikerlista

Kégli Ferenc: Ex libris és képkultúra. Kultúrtörténeti album kisgrafika-kedvelőknek (Könyv, Könyvtár, Könyvtáros, 2016/03, 50–52.)

3K_2016.03._50p

3K_2016.03._51p

3K_2016.03._52p

Gál Sándor: Könyvbemutató, sárbogárdi gyökerekkel, Dunaújvárosi Hírlap, 2016. március 24. 12. (Az Ex libris és képkultúra c. kötetről és a könyvbemutatóról.)

Dunaújvárosi Hírek 2016.03.24.

Leszkovszki Albin: Ex libris, Sárbogárd és Vidéke, 2016. március 3., 13. és Leszkovszki Albin: Tisztelt Szerkesztőség!, Sárbogárd és Vidéke, 2016. március 10., 13. (Az Ex libris és képkultúra c. kötetről és a könyvbemutatóról.)

Trencsényi Zoltán: Könyvjelek kötetbe szedve, Népszabadság, 2016. március 12, szombat, 14. (könyvajánló az Ex libris és képkultúra c. kötetről) 

A moszkvai Rudomino-könyvtár hungarika ex librisei hazai és nemzetközi kontextusban c. könyvről ír recenziót a Tollal.hu Közélet és Kultúra, 2015. június 2., http://tollal.hu/mu/vasne-dr.-toth-kornelia:-a-moszkvai-rudomino-konyvtar-hungarika-ex-librisei-hazai-es-nemzetkozi-kontextusban

A moszkvai Rudomino-könyvtár hungarika ex librisei hazai és nemzetközi kontextusban c. könyv dedikálásáról adott hírt két folyóirat: Magyar Hírlap Online,http://magyarhirlap.hu/cikk/27009/Szombati_dedikalasok_az_Unnepi_Konyvheten; és az Újkor.hu http://ujkor.hu/content/az-oszk-86-unnepi-konyvheten-budapest-2

Málnási Ferenc: Jelentés a magyar nyelvről. Recenzió a "Neologizmusok a diáknyelvben. Húsz év változásai a diáknyelvben két saját gyűjtésű szótár anyagának összevetése alapján" c. tanulmányról, Őrszavak, 2011

Modern magyar ex librisek képes albuma 2016.02.29. 22:14 - Sárbogárd város honlapján http://www.sarbogard.hu/index.php?pg=news_5_2514 

Modern magyar ex librisek képes albuma, Sárréti Híd, 2016. március 3., 12. (Az Ex libris és képkultúra c. kötetről és a könyvbemutatóról.)

Sárréti Híd 2016.03.03. 12.o

Kovács Sándor: V. Tóth Kornélia: Élő diáknyelv. Két város, húsz év tükrében, Földrajzi Múzeumi Tanulmányok, 19. kötet, 2010., 163–164. (Megjelenés: 2016) 

Bárkay Tamás: Zrínyi két neje, két lapja – az Ex libris és képkultúra kiállításról, Népszabadság, 2016. február 27., 12. o.

Ex libris és képkultúra - kiállítás és könyvbemutató az Országos Széchenyi Könyvtárban. – Kossuth Rádió, Belépő, 2016. március 1., http://www.mediaklikk.hu/2016/02/25/belepo-a-terror-haza-muzeum-kiallitasara/ 

2016. február 24-én ismertető jelent meg a Cultura magazinban az Ex libris és képkultúra c. könyvről és a könyvbemutatóval egybekötött kiállításról http://cultura.hu/szub-kultura/ex-libris-es-kepkultura/.  

Rácz András: Könyvek, képek, személyiségek, 2016. február 16., http://konyvkultura.kello.hu/konyvkultura/2016/02/exlibris-konyv.  Beszámoló az Ex libris és képkultúra c. könyvről és a könyvbemutatóval egybekötött kiállításról.

Magyar Idők, Lugas melléklet ismerteti az Ex libris és képkultúra c. könyvet a könyvbemutató kapcsán a Programajánlóban (2016. febr. 20., 15. oldal).

A nemzetikonyvtar.blog.hu beszámol Csiby Mihály temetéséről, megemlékezik az Országos Széchényi Könyvtárral való kapcsolatáról, és idézi a temetésen elmondott beszédemet.

Ürmös Péter: Könyvbemutató az OSZK-ban: Vasné dr. Tóth Kornélia: A moszkvai Rudomino-könyvtár hungarika ex librisei hazai és nemzetközi kontextusban, Kisgrafika, 2015/3. sz., 9–11. p., http://kisgrafika.hu/ujsag/kisgrafika-2015-3.pdf

Kégli Ferenc: Moszkvai hungarika ex librisek című írása - elhangzott Vasné dr. Tóth Kornélia: A moszkvai Rudomino-könyvtár hungarika ex librisei hazai és nemzetközi kontextusban című bemutatóján 2015. június 24, Könyv, Könyvtár, Könyvtáros, 2015. június, 45–47.

3K_2015.06_45p

3K_2015.06_46p

3K_2015.06_47p

Vitéz Ferenc: Vasné dr. Tórh Kornélia könyvéről (A moszkvai Rudomino-könyvtár hungarika ex librisei hazai és nemzetközi kontextusban), Néző Pont, 2015. szeptember-október, 434–435. 

NezoPont_2015_9-10_434

A reálgimnázium története, Heti Híradó, Bogárdi Tévé, 2015. márc. 6., http://bogarditv.blog.hu/2015/03/06/heti_hirado_marcius_666#more7246491 

Beszámoló jelent meg a 2015. február 20-án a sárbogárdi Madarász József Városi Könyvtárban A sárbogárdi községi (reál)gimnázium története (1920-1928) c. könyvem bemutatójáról a Fejér Megyei Hírlap 2015.02.24-i, a Bogárd és Vidéke 2015.02.26-i, a Sárréti Híd 2015.03.05-i számában, és a duol.hu-n: https://www.duol.hu/kultura/egykor-a-megye-masodik-legjobb-kozepiskolaja-volt-a-sarbogardi-1681483/

Bogárd és Vidéke 2015.02.26.

Sárréti Híd 2015.03.05.

Fejér Megyei Hírlap 2015.02.24.

Doktorafhandling om exlibris Exlibris-nyt 2014/4: 1625–1626. p.

A dán Exlibris NYT 2014/4. számában Klaus Rödel dán szakíró, ex libris gyűjtő, a lap szerkesztője beszámol a Frederikshavn Művészeti és Ex libris Múzeumba 2014 őszén beküldött ex libris témájú, Kultúra-tudomány-művelődés találkozása a XX. század ex libriseinek témavilágában (A moszkvai Rudomino Könyvtár ex librisei hazai és nemzetközi kontextusban) c. disszertációmról. Kiemeli a műhöz csatolt 18 oldalas angol nyelvű összefoglalót, és írja: a disszertáció fő értéke az ex librisek művészettörténeti mellett művelődéstörténeti fontosságának középpontba helyezése, ennek több szempontú bemutatása, nemzetközi kontextusban. Klaus Rödel örömét fejezi ki, amiért évek óta jó kapcsolatokat ápolok a Frederikshavn Ex libris Múzeummal. 

Palásthy Lajos beszámolója a 2014. júniusában megvédett Kultúra, tudomány, művelődés találkozása a XX. sz. ex libriseinek témavilágában. A moszkvai Rudomino Könyvtár hungarika ex librisei hazai és nemzetközi kontextusban című disszertációmról (Doktori disszertáció, Kisgrafika, 2014/3. 10. o.)

Arató Antal recenziója A magyar ex libris 100 éve, Gyűjtemények kiállítása c. általam szerkesztett katalógusról a Kisgrafika, 2014/2. számában (14. old.) 

Agrárkönyvtári Hírvilág, 2014/1. szám, Nálunk történt – Kiállításmegnyitó rovat: Beszámoló a könyvtár Vármező Galériájában 2014 márciusában rendezett A magyar ex libris 100 éve, Gyűjtemények kiállítása c. tárlatról, részlet a kiállításmegnyitó szövegéből.

 

Vitéz Ferenc: A magyar ex libris 100 éve, Gyűjtemények kiállítása, Néző Pont, 2014. április, 214–217.

Kisgrafika, Hírek, 2014/1., 12. 

Kisgrafika, Hírek, 2014/1., 12. Kultúrtájak ex libriseken címmel Kultúrtájak – A magyar világörökség, emlékhelyeink ex libriseken c., az OSZK tudományos ülésszakán 2014 januárjában tartott előadásomról. 

Vitéz Ferenc: Szemle (Kisgrafika, 2013/4), Néző Pont, 2014. március, 178. 

Vitéz Ferenc: Szemle (Kisgrafika, 2013/3), Néző Pont, 2014. február, 27. 

Vitéz Ferenc: Szemle (Kisgrafika, 2013/2), Néző Pont, 2013. augusztus-szeptember, 425. 

Vitéz Ferenc: Szemle (Kisgrafika, 2013/1), Néző Pont, 2013. május-június, 235–236. 

Vitéz Ferenc: Szemle (Kisgrafika, 2012/3., 2012/4), Néző Pont, 2013. február-március, 22.

Vitéz Ferenc: Szemle (Kisgrafika, 2012/2), Néző Pont, 2012. november, 365–366..

Ürmös Péter: Csiby Mihály kisgrafikai életműve, Művészet és Barátai, 2012. szeptember-október, 8–9.:

Békés Enikő és Tóth Zsombor: Vonzások és választások: a könyvtár dicsérete. Szöveg–Emlék–Kép (szerk. Boka László és P. Vásárhelyi Judit, Bp., OSZK-Gondolat, 2011, Bibliotheca Scientiae et Artis), az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetének tartalomszolgáltató portálja, 2012. június 13, http://reciti.hu/2012/130.  - A kötet kapcsán Az ex librisek interpretációjának új irányai, ex libris és hungarikakutatás c. tanulmányomról, mely a kötetben jelent meg.

Ürmös Péter: „LUMNIA IN TENEBRIS CLARIORA SUNT” Vasné Tóth Kornélia: Csiby Mihály kisgrafikai életműve, Kisgrafika, 2012/3. szám, 5–6.,

Kirándultak Kőhegyi karcai - Oszvald György írása a www.10kerkult.hu-n a 2012. szeptember 14-én a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Békásmegyeri Könyvtárában megnyíló "Grafikai mozaikok" c. kiállítás kapcsán

Csiby Mihály kisgrafikai életműve (Ex librisek, alkalmi grafikák, szabad grafikák), kiad. KBK Grafikagyűjtő és Művelődési Egyesület, Budapest 2012. - általam írt, szerkesztett kiadványról recenzió jelent meg a Néző Pont című, Vitéz Ferenc szerkesztette irodalmi és művészeti folyóiratban (2012. augusztus, 229–231.)

2012. április 12. A kisgrafika nagymestere, Csiby Mihály címmel beszámoló az azonos című kiállításról és a kiállított kisgrafikákról a www.gepnarancs.hu internetes oldalon.,

Dede Éva: Diákszótár – nem diákszemmel. Vasné Tóth Kornélia (2010): Élő diáknyelv. Két város, húsz év tükrében. Novum publishing., (Iskolakultúra, 2011. 1. sz., 113–115. - Kritika rovat)

A HARCUNKAT MEGHARCOLTUK (A Rákóczi- szabadságharc emlékezete) című kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban - Ürmös Péter beszámolója. (Kisgrafika, 2011/4. szám, 11.).,

[Arató Antal]: Az ex librisről - új szempontokból - Szerkesztőségi hír a közelmúltban megjelent tanulmányaimról. (Kisgrafika, 2011/4. szám, 9.)

Beredte Exlibris: internationale Boten der Kultur (Lapszemle, Mitteilungen der Deutschen Exlibris-Gesellschaft, 2011/2., 54.) - A lapszemle utal a Kisgrafika 2011/1. számában megjelent Beszélő ex librisek - a kultúra nemzetközi követei c. tanulmányomra.

Csider István:

Radnóti Moszkvában - Jelentős magyar ex libris-anyagot talált a Rudomino Könyvtárban az OSZK kutatója, Népszabadság, 2011. február 10. 17. p.

(Az OSZK 2011. januári tudományos ülésszakán Ex libris és hungarikakutatás címmel tartott előadásom nyomán.) tovább:

Balázs Géza:

Mennyi szleng! Diákszleng – a korok, megközelítések tükrében

Magyar Tudomány, 2011/1. szám, 123–126. p.

Magyar Tudomány

A szleng, a laza, kötetlen társalgás nyelve rendszerint megosztja az embereket..., tovább:

Fejér Megyei Hírlap - 2010. 10. 30., 15. p.

Fejer_Megyei_hirlap

 

Bogárd és Vidéke 2010. szeptember 30. -

XXIII. évfolyam 40. szám, 13. p.

Bogard_es_Videke

Bogard_es_Videke_cikk

Sárréti Híd 2010. szeptember 30. - XV. évfolyam 18. szám, 11. p.

Sarreti_Hid

Sarrreti_Hid_cikk

Duna-part 2010/3. szám, 89–90. p.

Duna-part címlap

Duna-part_89

Duna-part_90

Földrajzi Múzeumi Tanulmányok 2009

Irodalmi figyelő

Földrajzi Múzeumi Tanulmányok

Földrajzi Múzeumi Tanulmányok

Érdi Lap 2010. július 1. VIII. évf. 13. sz.

Érdi Lap címlap

Érdi Időutazás

Népszabadság, 2010. április 30.-május 1., hétvége, LXVIII. évfolyam, 10/2. szám, 17. p.

Él még a szekunda

Él még a szekunda

Él még a szekunda

Bogárd és Vidéke, 2010. április 15., 13. p.

Bogárd és Vidéke

(C) Kisalföld, www.kisalfold.hu

Kisalföld ismertető

Érdi Lap, VIII. évfolyam 8. szám • 2010. április 22., 6. oldal

Erdi_lap_fejlec

Erdi_Lap_ismerteto

Megjelent Élő diáknyelv. Két város húsz év tükrében (2010) című könyvem

Erről szóló publikációk:

A Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (Manyszi) honlapján, a www.e-nyelv.hu oldalon.

e-nyelv.hu

 

Elindultam Sárbogárdról...

A Sárbogárdi Madarász József Városi Könyvtárban 2006-ban Elindultam Sárbogárdról címmel rendezett kiállításon bemutatásra kerültek eddig megjelent köteteim, több innen származó írótársam műveivel együtt.

 

Kisgrafika, 2009/1

Diskay-kiállítás a Széchényi Könyvtárban

Dr. Soós Imre cikke

Népszabadság, 2009. július 21.

A Gutenberg-galaxis parányi csillagai

Az ex libris száz éve már csak művészeti funkcióval bír...,

Érdi Újság XVIII. évf. 9. sz. 2008. ápr. 30.

erdi_ujsag_18evfoly_9_2008apr30_helytort_vetelkedo

Érdi Újság XVIII. évf. 4. sz. 2008. febr. 21.

erdi_ujsag_18evfoly_4_2008febr21_szentivan

 

Élet és Irodalom, XLVIII. évfolyam 37. szám, 2004. szeptember 10.

A hét könyvei: Tudáspróba - Történelem - http://www.es.hu/2004-09-13_a-ht-knyvei

Ki kicsoda Érden?
Csuka Zoltán Városi Könyvtár, Érd, 2006

Ki kicsoda Érde? címlap

Ki kicsoda Érde? Vasné Tóth Kornélia