Szentek Érd történetében

(írta Vasné Tóth Kornélia)


Szent György (3-4. sz.)– ünnepnapja április 23. Az alabárdosok, a fegyverkészítők, a lovagok, a lovak, a katonák, a cserkészek, a leprások és a férjek védőszentje. A nép védőszentje is lett, a parasztoké, állataiké, és azt a feladatot is betölti sokhelyütt, hogy a tavaszkezdet számos ősi népszokását „megkereszteli”. Régen sokan kígyómarással, pestissel, leprával vagy szifilisszel is az ő közbenjárásáért imádkoztak. Anglia, valamint Genova és Ferrara városának patrónusa. (A név latin eredetű, jelentése: paraszt.) Vértanú (IV. sz., Lyddában).
TOVÁBB...

Nepomuki Szent János (1340-1383) – ünnepnapja: május 16. A nép nyelvén többfelé Jánoska. A folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje, a gyónási titok vértanúja. Közép-Európa legismertebb szentjei közé tartozik. Csehország patrónusa, a Bánság védőszentjeként is tisztelték. 1721-ben boldoggá, 1729-ben szentté avatták.
TOVÁBB...

Szent Mihály – ünnepnapja szeptember 29. A három arkangyal egyike. Búcsújáró helye Monté Garganoban.
A mennyei karok vezére, aki legyőzte a sárkányt (amely a Sátánt jelképezi). Harcosként ábrázolják, gyakran egy mérleggel, és a jó halálért fohászkodnak hozzá. Héber eredetű név, jelentése: „mi ká él” = „ki olyan, mint az Isten?”
TOVÁBB...

Szent Rókus (1293-1327) – ünnepnapja augusztus 16. A pestisben szenvedők, a sebészek, a halottvivők, a gyógyszerészek, az útburkoló munkások, a zarándokok, az utazók, a rokkantak és a rabok védőszentje a XV. századtól. Neve germán eredetű, jelentése bizonytalan (talán: „világi hívő”).
TOVÁBB...

Szent Rozália (1010/20–1066) – ünnepnapja szeptember 4. Remete szűz. A dögvész ellen fohászkodnak hozzá. Palermo védőszentje. (Neve latin eredetű, jelentése: rózsa.)
TOVÁBB...

Szent Sebestyén (?–287. jan. 20.) – ünnepnapja január 20. Az íjászok, a sportolók, a kárpitosok és a rendőrök védőszentje. (Neve görög eredetű, latinul Sebastianus, jelentése: tiszteletre méltó.)
TOVÁBB...

Szent Walburga (710-779) - ünnepnapja február 25. Apátnő. A parasztok, földművesek védőszentje. Segítségét kérik a bő termés érdekében, ill. fekély és a kutyák veszettsége ellen. (Neve ónémet eredetű, jelentése: a zarándokok védelme.)
TOVÁBB...

Szent Bernadetté (1844. jan. 7. – 1879. április 16.)
Bernadetté Soubirous (Marie-Bernard Soubirous; Lourdes, 1844. január 7. – Nevers, 1879. április 16.) katolikus szerzetesnővér, aki 1858-ban a szülővárosáról elnevezett Mária-jelenéseket látta. Szentté avatása óta használatos a Soubirous Szent Bernadett elnevezés is.
TOVÁBB...

 

Bogner Mária Margit (1905-1933)
A gyógyulásukat neki tulajdonító hívők óhajára az egyház boldoggá avatását szorgalmazza.
TOVÁBB...

 

Szent György, Nepomuki Szent János, Szent Mihály, Szent Rókus, Szent Rozália, Szent Sebestyén, Szent Walburga, Szent Bernadetté,

Szent életű Bogner Mária Margit