Vasné Tóth Kornélia
2012-11-02 14:39
 

Aktuális / Current

Bemutatkozás / Introduction

Kapcsolat / Contact

Megjelent munkáim / Published works

Publikációk, közéleti szereplések / Publications and public appearances

Publikációs lista / List of Publications

Rólam írták / About me

Ex libris / Bookplate

Helytörténeti barangolás / Local history

Tesztek / Tests

Főoldal / Main page

Linkajánló / Links

 

 

Szent Sebestyén, Szent Rókus és Szent Rozália kápolna (Érd)

Szent Rozáliát ábrázoló festmény a kisdorogi templomban (a képen magyar nyelvű felirat Rozália mártíromságáról)

 

 


 
 

Szentek Érd történetében

(írta: Vasné Tóth Kornélia)

Szent Rozália (1010/20–1066) – ünnepnapja szeptember 4. Remete szűz. A dögvész ellen fohászkodnak hozzá. Palermo védőszentje. (Neve latin eredetű, jelentése: rózsa.)

Rozália a katolikus barokk népélet egyik legjellegzetesebb alakja, az egykorú járványos betegségek kiemelkedő hazai védőszentje.
Az előkelő Sinibaldi grófi család sarjadéka, a szicíliai udvarban nevelkedett, majd visszavonult a világtól. Talán egy házasságból menekült, amelyet apja akart rákényszeríteni. Palermo mellett a Monté Pellegrino egyik barlangjának mélyén lakott, állandó vezeklésben és imádkozásban; 1166 táján ott is halt meg. A barlang földjére feküdt, bal karját tette vánkosul a feje alá, jobbjával a feszületet tartotta. Legtöbbször ilyen helyzetben ábrázolják, ill. egy feszülettel, egy koponyával és egy rózsával a hajában, mert a rózsa szó rímel a nevére. Először a XIII., majd a XVII. században kezdték tisztelni, amikor megtalálták az ereklyéit.
Rozália tiszteletét Eszterházy Pál nádor plántálta Grácon át hazánkba, amikor a Fraknó vára mellett húzódó hegység legmagasabb csúcsára építtetett Rozáliának szentelt kápolnát (1666). Később aztán az egész hegységet róla nevezték el.

 

Érdi vonatkozás

„a kápolna a budai út felé, a régi római út és a török mecset mellett 1734-ben épült, a nagy pestis alkalmával Szent Rosalia és Fábián Sebestyén tiszteletére, a község által tartatik fel, egy haranggal van ellátva, mely harang St. Rochus és Szent Kereszt tiszteletére van szentelve.” (Kereskényi Gy. 1886. 10. o.)
A Külső-Római úton áll az 1734-ben emelt kápolna – erősen megújított formában. Homlokzatán dombormű látható. Az oltárt korábban csodálatos, a XVIII. században készített, Szent Sebestyént és Szent Rókust, valamint a gyermek Szent Rozáliát ábrázoló fából faragott szobrok díszítették. A kápolna előtt régen egy Szentháromság-oszlop állt. Régi fényképfelvétel tanúsága szerint a kápolna kőkerítésének sarkán, népies bájjal megformált Piéta szobrot helyeztek el, amely ma a plébánia udvarán tekinthető meg. A kápolna legutóbbi helyreállítása 1984-ben történt.

Szent György, Nepomuki Szent János, Szent Mihály, Szent Rókus, Szent Rozália, Szent Sebestyén, Szent Walburga, Szent Bernadetté,

Szent életű Bogner Mária Margit