Szentek Érd történetében

(írta: Vasné Tóth Kornélia)


Szent Sebestyén (?–287. jan. 20.) – ünnepnapja január 20. Az íjászok, a sportolók, a kárpitosok és a rendőrök védőszentje. (Neve görög eredetű, latinul Sebastianus, jelentése: tiszteletre méltó.)

Galliából származott, a III-IV. században élt Galliában és Itáliában; Diocletianus hadseregében szolgált. A praetori őrség vezéreként áttért a keresztény vallásra, nyílvesszőkkel lőtték át a testét, majd mártírként kivégezték (agyonverték), mivel nem volt hajlandó áldozatot bemutatni az isteneknek. Úgy ábrázolják, amint nyílvesszőket lőnek a testébe. Mint segítőszenthez fordultak hozzá pestis és más - embereket vagy állatokat pusztító - járvány idején.
Ünnepét egészen a 354. évi római kalendáriumig vissza lehet vezetni. Emlékezetét abban a Via Appián lévő katakombában ülték meg, amely az ő nevét viseli. Már a 4. században építettek ott egy bazilikát, igaz, hogy először az apostolok tiszteletére, csak később lett Szent Sebestyén temploma.

Érdi vonatkozás

„a kápolna a budai út felé, a régi római út és a török mecset mellett 1734-ben épült, a nagy pestis alkalmával Szent Rosalia és Fábián Sebestyén tiszteletére, a község által tartatik fel, egy haranggal van ellátva, mely harang St. Rochus és Szent Kereszt tiszteletére van szentelve.” (Kereskényi Gy. 1886. 10. o.)
A Külső-Római úton áll az 1734-ben emelt kápolna – erősen megújított formában. Homlokzatán dombormű látható. Az oltárt korábban csodálatos, a XVIII. században készített, Szent Sebestyént és Szent Rókust, valamint a gyermek Szent Rozáliát ábrázoló fából faragott szobrok díszítették. A kápolna előtt régen egy Szentháromság-oszlop állt. Régi fényképfelvétel tanúsága szerint a kápolna kőkerítésének sarkán, népies bájjal megformált Piéta szobrot helyeztek el, amely ma a plébánia udvarán tekinthető meg. A kápolna legutóbbi helyreállítása 1984-ben történt.

Szent Sebestyén, Szent Rókus és Szent Rozália kápolna (Érd)

Andrea Mantegna: Szent Sebestyén

Szent György, Nepomuki Szent János, Szent Mihály, Szent Rókus, Szent Rozália, Szent Sebestyén, Szent Walburga, Szent Bernadetté,

Szent életű Bogner Mária Margit