Szentek Érd történetében

(írta: Vasné Tóth Kornélia)

Szent Walburga (710-779) - ünnepnapja február 25. Apátnő. A parasztok, földművesek védőszentje. Segítségét kérik a bő termés érdekében, ill. fekély és a kutyák veszettsége ellen. (Neve ónémet eredetű, jelentése: a zarándokok védelme.)

Szászország királyának, Richárdnak leánya, Vilibald és Vunibald szentek lánytestvére, 710 körül született Angliában. Nagybátyja a németek nagy térítője Szent Bonifác volt, testvérei Szent Wunibald (a heidenheimi bencés kolostor alapítója) és Willibald (az első eichstätti püspök). Már kislány korában zárdába vonult, a wimborni apácakolostorban nevelkedett, később Szent Bonifác kérésére több szerzetessel és apácával a mai Németország területére utazott, hogy hitre térítse az országot. Közvetlenül ezután a heidenheimi férfi-női kolostor apátnője lett. 779-ben hunyt el. 871. máj. 1-jén kerültek csontjai az  eichstätti St. Walburga kolostori templomba. Sírjának kőlapjai közül immár több mint ezer esztendeje az úgynevezett Szent Walburga-olaj szivárog, melyet az apácák összegyűjtenek és kis üvegekben szétosztanak. Fehér ruhában, fekete fátyollal és apátnői pásztorbottal ábrázolják.

Érdi vonatkozás:

Érd-Ófaluban, a hajdani kastély támfala előtt csodálhatjuk meg Szent Walburga szobrát, amelyet Illésházy János állíttatott 1789 körül. Szent Walburga feltehetőleg a család védőszentje volt.
Az apátnő tekintete a Szent Mihály templom felé irányul. Ruhája korábban mélykék volt, melyre a megkopott szobor felületének már csak kevés részlete utal. A szobor feje a II. világháborúban megsérült, kezei letörtek. A szobor helyreállítására 1999-ben került sor, majd ugyanezen év szeptemberében visszakerült eredeti helyére. Letört kezét újramintázták, mely ismét a rá jellemző olajos üvegcsét tartja.

Walburga szobra Érd

Szent György, Nepomuki Szent János, Szent Mihály, Szent Rókus, Szent Rozália, Szent Sebestyén, Szent Walburga, Szent Bernadetté,

Szent életű Bogner Mária Margit